Фолклорни фестивали и събори

Празници на Банската традиция ''Между три планини''
ежегодно събитие

гр.Банско, община Банско, Област Благоевград

Вашата оценка
4.7 от 3 гласа
17.05.2018 г. -
24.05.2018 г.


 
Вече три десетилетия от 17 до 24 май, се организират празниците на банската традиция. С тях се открива летният туристически сезон. В годините фестивалът прескочи националните граници и прерастна в международен.
Фолклорни фестивали и събори
В рамките на празниците могат да се посетят етнографски и кулинарни изложби, изложби на изобразителното и приложното изкуство, тематични вечери, посветени на банския хумор, песни, хора, обичаи, тогава може да се види и изложението на мебели "Произведено в Банско ", което представя традициите и съвременните тенденции в производството и дърворезбата.
Фолклорни фестивали и събори
През месец май едновременно с празниците на Банската традиция се провежда и фестивала " Между три планини".

Участват над 300 танцови и певчески групи за автентичен фолклор от региона. По същото време тече и традиционния вече преглед на народни занаяти.

В месността “Предела” през август на всеки две години се провежда събора “Пирин пее”. На него се стичат изпълнители, певци, танцьори и музиканти, от целия пирински край.

Стана традиция на сцената на фестивала да се извиват кръшни хора, да звучи народна музика от различни краища на България и Балканския регион.

Емоцията е от представянето на най-малките таланти, през енергията на тиинейджъри в народни носии до запомнящото се участие на певци и инструменталисти надхвърлили 70 - годишна възраст, съпроводени от техните деца и внуци.
Фолклорни фестивали и събори
Банската кухня, която се сервира във всички битови механи и ресторанти на Банско е изключително оригинална.

Огромното разнообразие от домашно приготвени ястия, с причудливи имена като: капама, чомлек, бански шиш, саче, агнешки специалитети, чеверме, дреболии, домашни питки и погачи, катино мезе, бански кустурета с кажель и чекане, дропка, сменка, бански старец, кървавица и шужук, шупла, кукурини, суловра, катък, црекульчи, целуварчи, може да очарова всекиго.
Фолклорни фестивали и събори
Колкото екзотична е за гражданите и туристите, толкова и доставяща истинско кулинарно удоволствие е тази автентична кухня.

Всяка последна събота на месец май се организира кулинарна изложба на бански ястия, на която всеки участник демонстрира истинско майсторство.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община Банско

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg; emilbakish@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания