Фолклорни фестивали и събори

Събор на с.Алино
ежегодно събитие

с.Алино,Община Самоков,Софийска област

Вашата оценка
Август 2015

 
Традиционният събор на селото се оганизира в последната събота на месец август.

Алино се намира в полите на Плана планина.

Според народните предания името на селото в сегашния си вид, датира от 17 век. Тогава е имало голям пожар, изпепелил цялото село и пламъците, оцветени в алено на фона на нощното небе дали името на селото.

Исконната религия, изповядвана в селото, е традиционно източно-православна.Кметство и пощенска станция.

В близост до селото, на около 6-7 км в североизточна посока в Плана планина се намира Алинския манастир "Свети Спас" с интересни стенописи от 17 век. В близост до манастира се намира и т.н. Момина сълза. Тя представлява скала, от която непрекъснато капят капки лековита вода. Наблизо са и останките от средновековната крепост Алинско кале. Непосредствено до селото има няколко тракийски надгробни могили, които са най-ранното историческо свидетелство за живота по тези земи.За съжаление те са разкопавани нееднократно от иманяри. На около километър в западна посока, сред равното поле може да се види внушителен каменен саркофаг (най-вероятно римски), който местните хора наричат Момата, поради специфичната му форма.

Непосредствено над селото сред красива борова гора има много приятен язовир, който е популярен сред риболовците в региона.

За контакти :
Кметство: 071242241
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания
 

 

 
 
Българияbgmaps.com