Фолклорни фестивали и събори

Гергьовден / ''Хадерлез'' в с.Тополица
ежегодно събитие

с.Тополица, община Айтос Област Бургас

Вашата оценка
3.5 от 2 гласа
05.05.2016 г. - 06.05.2016 г.

 
Християни и мюсюлмани се люлеят за здраве на Гергьовден в Тополица. Празникът “Гергьовден – Хадерлез” е възстановка и съпоставка на обичаите на християнският и мюсюлманският етнос и е по проект “Етнопалитра”, организиран от Училищното настоятелство на ОУ “Светлина”.
Децата на село Тополица празнуват Гергьовден по нетрадиционен начин. Оказа се , че има много общо между празниците на двата етноса. Мюсюлманският Хадерелез наподобява християнското Ладуване.

И на двата празника сутрин жени и моми се търкалят в росата за здраве, плетат се венци и се връзват люлки. С интерес изслушахме историята за двамата светци- Хадър и Иляз- покровители на хората, животните и плодородието.

Според легендата те винаги са в различни посоки и са невидими. Понякога придобиват човешки облик и поставят хората в различни ситуации. Който е добър с тях, се радва през живота си на благополучие, а другите са обречени на беди и злополучия. Двамата светци се срещат веднъж около 5 май , за да празнуват на 6 май заедно с хората.

Училищният двор в с.Тополица бе преобразен – вързаните люлки, празничните венци, пъстрите носии, характерни за двата етноса, които ни представиха възпитаниците на училището. Носиите - тракийска носия от регион Сливен, тракийска носия от Тополишки регион, родопска носия , еркечка носия и турска носия грееха от багрите си и от празничното настроение на децата, които ги бяха облекли. “. В подготовката на празника дейно участие взе колектива на ОУ”Светлина”, които са партньори по проекта. Децата участваха с радост в празника, без значение дали пресъздават християнски или мюсюлмански обичаи.

Неповторимо е да събереш в едно обичаите на два етноса- песните, танците, пожеланията за здраве и берекет.


И кръшното българско хоро, на което се захванаха всички- християни и мюсюлмани допринесе за окончателната завършеност на празника в с. Тополица. И си спомнихме надеждите и благословиите на нашите праотци :” За пълни кошари , за плодни градини”- така заедно да срещаме празниците си.

За контакти :
тел.: 05532 / 22-12

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания