Фолклорни фестивали и събори

Събор и Храмов празник на ''Св. Илия'' в с.Горна Брезница
ежегодно събитие

с.Горна Брезница,Община Кресна,Област Благоевград

Вашата оценка
4 от 1 глас
02.08.2018 г. -
02.08.2018 г.


 
На 2 километра от село Горна Брезница, в местността "Илин Чешма" се намира параклисът "Свети Пророк Илия". На 20 юли се прави курбан в местността "Илин Чешма". В селото има основно училище "Христо Ботев", помощно училище, библиотека и селска баня.
Фолклорни фестивали и събори
Село Горна Брезница е разположено в полите на Малешевска планина. На 3 километра от селото се намира град Кресна, през който минава главен път Е-79. В края на 19 век Брѣзница е чисто българско село в състава Петричката кааза на Серския санджак.
Фолклорни фестивали и събори
Съгласно статистиката на Васил Кънчов („Македония. Етнография и статистика“) към 1900 година в него живеят 300 българи-християни и 460 българомохамедани. През 1913 година по време на Междусъюзническата война селото е завзето и опожарено от гръцката армия.

В селото е живял и е погребан Александър Климов Христов,
български революционер, роден в село Лъжани, Охридско - войвода в Илинденско-Преображенското въстание, осъден на 101 години затвор от Османската държава след потушаването му. Установява се в село Горна Брезница през 1918 година, където е назначен за учител. През 2003 година в селото е издигнат паметник в негова чест, по случай 100 години от избухване на въстанието.

Горна Брезница има свой футболен отбор, който се нарича Балкан. Отборът играе своите домакински мачове на стадион "Буйна Парк", който се намира в края на селото.

За контакти :
Кметство: 07433 87-71

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания