Най-посещавани събития

Богоявление в гр.Самоков
ежегодно събитие

гр.Самоков,Община Самоков,Софийска област

Вашата оценка
4.7 от 14 гласа
06.01.2018 г. -
06.01.2018 г.


 
На 6 януари град Самоков ще почете големия християнски празник Богоявление /Йордановден/. Начало на празненството ще бъде дадено при портата водеща към парк Лаго. Поверието гласи, че този, който извади кръста ще има здраве и късмет през цялата година.
Фолклорни фестивали и събори
Още преди обявения час мястото се изпълни с много хора дошли да присъстват на богоявленския ритуал.
Фолклорни фестивали и събори
Кмета чете кратко приветствие като поздравява събралите се над 1000 жители и гости на града с празника, и им пожелава здраве и късмет през настоящата година.
Фолклорни фестивали и събори
Програмата продължава с народни песни, изпълнени от вокална група „Медени звънчета”гр.Самоков и танци, дело на танцов ансамбъл „Самоков“ към Читалище „Младост 2003”.

Близо 20 смелчаци се хвърлиха за да извадят Светия кръст, който бе хвърлен във водите на река Искър след освещаването му.

След изваждането на кръста във водите на реката бе изиграно традиционното мъжко хоро с българското знаме в ръцете на водача.
Фолклорни фестивали и събори
Кметът на общината връчва на победителя почетен плакет, грамота и парична премия.

Може би заради хубавото време или заради хубавата българска традиция, хората не бързаха да си тръгнат. Някои си бяха устроили пикник, а други се хванаха на кръшно хоро, с което Богоявление днес наистина се превърна в общоградски празник.

Специални гости в празничната програма са мъжката певческа група към читалището в с. Драгушиново.
Фолклорни фестивали и събори
Припомняме,че празникът е посветен на раждането на Исус Христос и съпътстващите го събития: Обрезание Господне и Поклонението на Влъхвите. Според православния календар празникът Йордановден ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в р. Йордан.

В момента на кръщението небето “се отваря” и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас:
- “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”.

На този ден всеки, който иска да е здрав през годината, се окъпва или поне се измива на реката. С него се слага край на така наречените „мръсни дни”.Много народни поверия гласят,че:

Ако на Йордановден времето е студено и сухо – годината ще бъде добра и плодородна.

Замръзне ли хвърленият във водата кръст, годината ще бъде здрава и плодовита.

Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив.
Фолклорни фестивали и събори
Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае.

Изваждането на светия кръст от течаща вода е традиционен ритуал на Богоявление, символ на кръщението на Исус Христос във водите на река Йордан.

На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква.
Фолклорни фестивали и събори
След това се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея се обновява светената вода в храмовете. От нея всеки носи вкъщи.

Тя пази от болести и пречиства душата. Пази се през цялата година за тежки моменти в семейството, ако някой легне болен.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община Самоков
Facebook Читалище Младост 2003Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания