Област Благоевград

Станчинарски игри в с.Коларово
ежегодно събитие

с.Коларово,Община Петрич,Област Благоевград

Вашата оценка
3.2 от 5 гласа
01.01.2018 г. -
01.01.2018 г.


 
Всяка година на празника Сурва - 1 януари се провеждат традиционните кукерски (станчинарски) игри. Игрите ще бъдат открити от сурвакарска дружина „Бабугери”.
Фолклорни фестивали и събори
Отколешна традиция е навръх Андреевден безподобните бабугери от петричкото село Коларово да слагат тържествено началото на подготовката за Сурва.
Фолклорни фестивали и събори
Маскирани мъже и жени, деца и възрастни, пременени като бабугери, станичари, чауши, мечки и приказни герои през целия ден ще благославят хората да бъдат здрави, нивите – плодородни и ще прогонят надалеч злото.

"Сурва не е обикновен маскарад, а обединяващ празник за всички", припомни в приветствието си към носителите на сурвакарската магия кметът на Коларово.

"Да ни е жив и здрав меракът, който винаги е бил и ще бъде двигател на Сурва.", благослови първата сбирка на коларовските бабугери секретарят на местното читалище "Яне Сандански – 1952".

"Магията на миналото, част от която е и Сурва, е не само празник на нашите поколения, но и послание към бъдещите!"

А нашата мисия на днешни носители е да съхраним жив наследения сурвакарски огън и да го завещаем на потомците! За да пребъдат и те, и Сурва, и Коларово!"

– беше емоционалното заключение на председателя на местното сдружение с многозначителното име "Корени" и ръководител на сурвакарска дружина "Бабугери".
Фолклорни фестивали и събори
Село Коларово се намира в полупланински район — в северното подножие на планината Беласица, известно с името Подгорие.

Разположено е в непосредствена близост до границата с Гърция и на около 10 километра западно от общинския център Петрич. Южно от селото е прохода Демир капия (Железни врата), който в миналото е свързвал селата от двете страни на Беласица.

В съседство са разположени селата Беласица и Самуилово Климатът е преходносредиземноморски с летен минимум и зимен максимум на валежите (средна годишна валежна сума около 750 мм). На около 5 километра северно от Коларово тече река Струмешница, ляв приток на Струма.

За контакти : celokolarovo@gmail.com
07423/ 21 31 – кмет
07423/ 20 19 – секретарка

Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Сайт на с.КоларовоАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания