Област Хасково

Събор и панаир в с.Свирково
ежегодно събитие

с.Свирково,община Симеоновград,Област Хасково

Вашата оценка
18.11.2018 г. -
21.11.2018 г.


 
Празник на селото – 18 ноември. Всяка година на 21 ноември се провежда традиционният есенен панаир.
Фолклорни фестивали и събори
Селото е разположено на пресечен терен, през него минават няколко сухи дерета. Земята е плодородна, но суха. Виреят предимно топлолюбиви култури като памук, сусам, дини.

Районът е подходящ за лозя. Преди Освобождението, селото е с почти изцяло турско население, нарича се Дюдюкчелии и се намира малко по на изток от настоящото си местонахождение.

След това, турците се изселват и продават земите си на безценица. От съседните села идват българи, установяват се и на практика променят етническия облик на селото.

Остават единствено топоними, напомнящи за онова време (местността "Джамията"). В селото са построени читалище, училище, църква, която по-късно е разрушена и едва наскоро е издигната нова.

В 1906 година името на селото е сменено на Свирково. В началото на миналия век, там се е укривал известният разбойник Митьо Ганев.

В село Свирково им дългогодишна традиция в народното пеене. Има състав, който се събира всяка седмица и репетира. Репертоарът е предимно от тракийски песни. Има участия на национално равнище.

За контакти :
Кметство : 03783 2220

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания