Област Перник

Сурова в с.Светля
ежегодно събитие

с.Светля,Община Ковачевци,Област Перник

Вашата оценка
2 от 1 глас
13.01.2015 г. - 14.01.2015 г.

 
В село Светля всяка година в навечерието на 13 срещу 14 януари се празнува Сурова.
Това село е известно с наи-добрата суровакарска група не само в област Перник, но и в цяла България. Суровакарската група на селото е носител на редица престижни награди от фестивали в България и чужбина.

Село Светля е разположено в Югозападна България и е част от община Ковачевци, област Перник. Селото е отдалечено на около 50 км югозападно от гр. София и на 30 км в същата посока от гр. Перник, както и на 5 км западно от с. Ковачевци.

Първоначалното име на селото е било Оталовци, по-късно по времето на Османското робство е било прекръстено на Празноглавци. Легендата говори, че високопоставен представител на Османската империя минал през селцето, а жителите му се изпокрили в гората. Хората от свитата тръгнали да ги търсят а големецът рекъл: "Оставете ги тия ПРАЗНОГЛАВЦИ". След освобождението на България от турско робство селото е било прекръстено на минаващата през него река и понастояем носи името Светля.

За контакти :
Тел.: 0884705026
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания