Област Перник

Обичай ''Сурва'' в с.Светля
ежегодно събитие

с.Светля,Община Ковачевци,Област Перник

Вашата оценка
3 от 2 гласа
13.01.2016 г. - 14.01.2016 г.

 
От стари времена в Светля съществува традицията Сурова, ''Сурва'' , която се провежда на 13 срещу 14 януари, като символ за изгонване на злите духове, за плодородие и щастие. Това село е известно с наи-добрата суровакарска група не само в област Перник, но и в цяла България.
Фолклорни фестивали и събори
Суровакарската група на селото е носител на редица престижни награди от фестивали в България и чужбина.

Фестивалът "Сурва" има почти половинвековна история. Обичаят идва от древни езически времена и е съхранена до днес като част от българската фолклорна традиция. Участниците се наричат кукери или сурвакари.

На Сурва ритуално се прогонват злите духове – сред страшни маски, звуци от чанове и ритмични танци.

Традицията се съхранява благодарение на приемствеността, предавана по естествен път – от поколение на поколение. Най-малките кукери и сурвакари са невръстни деца. Това е най-добрият начин да бъдат запалени и традицията да оцелее, разказват кукери четвърто поколение.

Народен обичай "СУРВА” в пернишко е вписан в националната представителна листа на нематериалното културно наследство “Живи човешки съкровища – България” от 2012 г. и кандидат за вписване в представителната листа на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството.

Първоначалното име на селото е било Оталовци, по-късно по времето на Османското робство е било прекръстено на Празноглавци. Легендата говори, че високопоставен представител на Османската империя минал през селцето, а жителите му се изпокрили в гората.

Хората от свитата тръгнали да ги търсят а големецът рекъл: "Оставете ги тия ПРАЗНОГЛАВЦИ". След освобождението на България от турско робство селото е било прекръстено на минаващата през него река и понастоящем носи името Светля.

За контакти :
Тел.: 0884705026
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания