Област Плевен

Събор на Архангеловден и Храмов празник в с.Лазарово
ежегодно събитие

с.Лазарово,Община Кнежа,Област Плевен

Вашата оценка
21.11.2018 г. -
21.11.2018 г.


 
21 ноември, Архангеловден по стар стил: "Събор". Запазени са някои от традиционните празници като "Традиционната национална вечер", която се провежда всяка година в навечерието на 3 март.

Тогава бабите вадят от скриновете старите носии, с които навремето са се кипрели по празници техните майки и баби.

Организира се конкурс за най-оригинална носия, надпяване и надиграване. Това е нещо, което наистина си заслужава да се види.

Старото име на Лазарово (Lazarovo) е Струпен (Strupen).
Струпен се споменава в документ на Османската империя от 1659 г. 192.1070/ 18.09.1659 - 05.09.1660, че е от "Каза Рахова" и има да плаща данъци "нузул" (nüzül) на султаните Селим II, Мурад III и Мехмед III в Истанбул. Книгата с османските документи се намира в библиотеката " Кирил и Методий" в София, стр. 114 и 406. Автори: Е. Радушев, С. Иванова, Р. Ковачев, стр. 106.

Църква "Свети Архангел Михаил"
Училище

13 май: Годишнина от разстрела на партизаните Лазар и Димитър
13 май: 4х4 състезание "Лазарово 4х4 Екстрийм"


В Лазарово виреят много черници, листата на които се изпозват за хранене на буби за производство на коприна. Друго предназначение на черницата е добиването на дудовица / ракия от черничев плод /. В селото има много подпочвени води,особено в ниските части. Там са запазени в оригиналния им вид две чешми.

Водата е изворна и може да се консумира целогодишно.Земята е плодородна и добивите са доста високи. Местния климат позволява да виреят всякакви земеделски култури. Хората са трудолюбиви и въпреки, че средната възраст на населението е 65 години, пролетно време животът на полето кипи. Независимо от възрастта всички обработват земите си. Тук пустеещи земи няма.

През лятото на 2008 г. се събраха дарителски средства за закупуване на камбана, тъй като преди Великден неизвестни апаши откраднаха най-старата камбана в областта. Дарителите са хората от селото, които помагаха кой, с колкото може. Но голяма е помощта на хората извън селото, които са запазили в сърцата си любовта и мъдростта на своите предци .

Всички, които дариха средствата за поръчването и закупуване на църковната камбана са записани и поставени на специално табло до входната врата на църквата и могат да се видят от посетителите.

Новата камбана беше поставена с водосвет и курбан на 30.08.2008 година с Владика Киприян от гр.Враца и областните медии.

За контакти :Кметство : e-mail: kmetstvoto1965@abv.bg
тел: 091422366,

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания