Област Пловдив

Почитане смъртта на Хаджи Димитър в с.Мраченик
ежегодно събитие

с.Мраченик,Община Карлово,Област Пловдив

Вашата оценка
3.5 от 2 гласа
10.08.2018 г. -
10.08.2018 г.


 
Почитане гибелта на Хаджи димитър - около 10 Август. Село Мраченик се намира в "Сърнена гора". На север граничи със землището на гр. Калофер, на юг - със с. Сърнегор, община Брезово, на изток със с. Свежен, на запад със землището на с. Домлян.
Фолклорни фестивали и събори
Поп Стефан Петков Манолов:
На 20 юли 1868г. (Илинден) като служих в църквата казаха ми, че двама заптиета ме чакат пред църковната врата. Аз се постреснах като помислих, че ще ме арестуват поради случката с избиването четата на Х. Димитра. . . .

Излязох и поздравих заптиетата а те ми казаха:
- Тебе чакаме, папаз ефенди.
– Буюрунус ефендилер – им отговорих аз – На ваше разположение съм. След това те ми казаха:
– Изпратени сме от юзбашията, да си вземеш каквото е потребно, да отидеш горе на Балкана да погребеш избитите комити по вашите закони.

След малко се събрахме и тръгнахме с една група гробокопачи: Христо Кушлев, Теньо Чолакдиманов, Иван Кърлешов, Христо Джелепов и др. Като ни придружиха един онбашия и две-три заптиета, отидохме на Бузлуджа. Там намерихме избитите четници с голи тела из урвите.

Имаше един набит човек, на който като рязали главата част от косматата кожа на главата останала към шията, а на ръката му написано с барут “ Х.Д.“ От това разбрахме, че това е Хаджи Димитър, затова неговото тяло заровихме в отделен гроб, а всички други заедно.

Имаше само един труп с глава. Докато едни копаеха гробове, други събираха телата. Онбашията, който участвал в сраженията срещу четата, ми разправи, че Хаджи Димитър с другарите си много „сарп“ (смели, храбри) са били и че само един комита с нож в уста и пушка в ръка, като змия си отворил път през редиците им.Стреляли по него но не успели да го улучат.
Като почнах да опявам, онбашията ми каза:
– Папаз ефенди, чети си всичко по-набърже да не би отнякъде да дойде потеря, та като разберат каква е работата зян ще станем. Извърших опелото, погребахме всички убити момчета и си дойдохме в село.“


След раняването на Хаджи Димитър на Бузлуджа същият е пренесен в местността "Кадрафил" и лекуван от жители о с. Свежен и с. Мраченик.

Слав Мочуков, Тодор Патевски и Гърди хайдутина /Палдурски/ го водят в с. Баня за да лекуват раните му. Но в средата на м. август 1868 г. Хаджи Димитър почива от раните си и е погребан в местността "Кадрафил". След Освобождението на България от турскто робство майка му пренася костите в Сливен.

До 1650 г. с. Мраченик се намира на територията на с. Домлян. След запалване на селото от кърджалии същото се премества на сегашното си местонахождение и е наречено Тахталий. Започва бързо да се разраства. През 1867 г. е построена и осветена черквата "Св. Архангел".
Фолклорни фестивали и събори
Васил Левски изгражда революционен комитет в селото. След обесването му, същият се разпада.

При подготовката на Априлското въстание селото се посещава от Панайот Волов. Същият отсяда в къщата на Павел Генков, която все още съществува. Гърди хайдутина /Палдурски/ превежда Панайот Волов до Свежен и Бабек и обратно.

През Априлското въстание селото е нападнато от бошибозушките орди на Тосун бей, които са били отблъснати.

По време на Руско-турската освободителна война селото отново е нападнато и опожарено. Една трета от населението на селото е избито в местността "Мотора". Една част от оцелелите се крият в горите около селото, а друга - преминава през с. Тъжа и Балкана. Запазени са само няколко къщи от пожара.

Забележителностите край с. Мраченик - "Кадрафил", гроба на Хаджи Димитър, "Каратепе", "Козуколук", "Калето" /в Сърнегорска местност/, "Манастира" на границата между с. Свежен и с. Мраченик, са обозначени с табели.

За контакти:Кметство: тел.: 031324/221; 0898 775 558Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания