Област Разград

Събор на ''Димитровден'' в с.Костанденец
ежегодно събитие

с.Костанденец,Община Цар Калоян,Област Разград

Вашата оценка
08.11.2019 г. -
08.11.2019 г.


 
Сбор - 8 ноември (Димитровден по ст.ст.)
От няколко години е възстановена старата традиция през първата седмица от месец август да се организира младежки събор.Провежда се на местния стадион.

Село Костанденец е разположено в Североизточна България,в Източната част на Дунавската равнина. Селото е разположено в обширна равнина на двата бряга на река Малки лом.Село Костанденец се намира на 8 км от гр.Цар Калоян,6 км от Захари Стояново,6 км от с.Сваленик,48 км от гр.Русе,и на28 км от гр.Попово.

Има 2 предания за името на селото.Първото гласи,че римският император Константин Велики за да укрепи северната граница на Римската империя от варварските племена,построил редица крепости по р.Дунав и р.Малки лом.Една от тези крепости е крепостта Калето,която е естествено укрепена височина.Там са намерени основи на зидове.

Църквата е построена през 1860 г от местното население,а през 1862 г.в 2 стаички в двора на църквата е открито килийно училище,а през 1933 г. е построено и открито училище"Св.св.Кирил и Методий" през 1918 година е основано и читалище"Паисий".


Населението на селото принадлежи към етнографската група хърцои. Името "хърцои" е свързвано предимно с името на старобългарското божество Хърс. Освен хърцои, етнографската група е наричана и `ерлии`, което означава "местни" ( йер-място.)

За контакти :
Поща : 084712/222
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания