Област Стара Загора

Събор на ''Въведение Богородично'' в с.Габарево
ежегодно събитие

с.Габарево,община Павел Баня,Област Стара Загора

Вашата оценка
21.11.2018 г. -
21.11.2018 г.


 
Името си селото получава от думата "габър", от габровата гора, до която било устроено, а когато по-късно станало преместването му на сегашното място, то било наречено от турците "Ак-баш" или "Ак-башлъ", в превод "Бяла глава", защото според легендата първият предложил селището да бъде преместено бил белоглав старец.
Фолклорни фестивали и събори
Изключително атрактивни са кукерските игри, които ежегодно се провеждат в селото на Сирни заговезни. Селото се е превърнал в притегателен център на родолюбци от цялата страна, които представят края си с традиционните си кукерски костюми. Множество са наградите, които селото печели от подобни кукерски игри, провеждани в различни части на страната.

На 16 и 17 юни 2007 г. жителите на с. Габарево проведоха своя първи "Празник на черешата". идеята беше празникът да предаде ново лице на позабравения вече "Празник на родното село". А символът на черешата се роди по естествен път- черешите, наред с розовите градини, винаги са били част от поминъкът на селото. в края на 60-те години на XX век, с помощта на Овощарския институт в Пловдив, около Габарево се създава черешов масив от около 1000 дка. Цял букет от сортове- "Бигаро моро", "Черна старозагорска", "Волско сърце", "Ламберт", "Черна ранна" и още други дават възможност беритбата да пордължи около месец и половина. Днес се засаждат нови 1000дка черешови дръвчета в землището на Габарево.

Научно установено е, че територията на днешното село Габарево е била населявана още от времето на неолита и енеолита. От археологически находки: шила, идоли, сечива и други предмети, изкопани от голямата могила в центъра на селото, наши археолози установиха, че тук някога са живели хора от първобитно- общинния строй.

От намерената в околностите на селото военна диплома, издадена през времето на император Антонин Пиус - 157 г.след н.е., става ясно, че когато римляните покорили траките, селището е било включено в границите на провинция "Сирия". Самата диплома-каменна плоча с надпис, била поставена в гърне, пълно с пепел и парчета изгорели кости. Учените заключават, че това е пепелната урна на някой римски конник. Древното минало на селото се доказва и от множеството пръснати из околностите му могили и стари пътища.

Завладяно от турците при падането на България под османско иго, с. Габарево станало военно-феодално владение (Тимар) и като такова било списано в официалните турски документи. От списък на анъкоплатците се вижда, че през 15 век (1472 г.)селото е имало 49 къщи, стопаните на които били обложени с 1617 акчета данък. От другия най-стар източник на информация за селото се вижда, че през 16 век 246 души са били обложени с кръвен данък.

Селото е известно с бизо 100-те си извора, които бликат из землището му. В центъра на селото като страж за габаревци се издига величествената сграда на църковния храм, който в сегашния си вид, според летописната книга на църквата, е четвърти поред строеж, завършен и осветен през 1895 г. В летописа е отбелязано, че на мястото на сегашния олтар е имало малка църква, вкопана вземята. По- късно, с усилията на тогавашните габаревци, е бил построен по- голям храм.

Може да се приеме, че тази втора постройка на църквата датира от 1834 г., за което съществуа и сега неоспоримо доказателство- метален печат с образа на "Св. Георги Победоносец", заобиколен със следния текст: "СИЙ ПЕЧАТ ЧЕРКОВЕН ЕСТЬ-с.ГАБАРЕВО 1834 г." Има сведения, че тогава в храма са служели седем свещеника. В този вид църквата просъществува до 1877 г., когато е била опожарена от турските фойски. Третата постройка на харама е съградена със средствата и труда на жителите на село Габарево и е просъществувала до 1885 г. Четвъртото възстановяване и разширяване на църквата, вътрешното ѝ доизграждане, изографисването, построяването на камбанарията и монтирането на камбаните, така както е в сегашния си вид, е завършено през 1895 г. Освещаването на храма е станало прз същата година от Старозагорския митрополит Методий Кусевич.

Основано през 1869 г., читалището развива богата театрална, хорова и танцова дейност. Притежава богата библиотека. към читалището през 1964 г. от учителят Филип Бояджиев е създадена кукерска група, която със своите костюми, хлопк, танци и черешовото топче, разнася славата на Габарево в странта и чужбина. Читалището успешно се справя със задачата да държи буден духът на хората през годинти. Днес в забързаното си ежедневие, жителите на с. Габарево, все пак намират време за култура най- вече благодарение на ежеседмичните литературни четения, организирани в Джанановата къща.

Джанановата къща е рождената къща на художничката Петрана Клисурова, която произхожда от известен революционен възрожденски род и е закърмена с неговия дух. Дядо ѝ по майка-Васил Тодоров Джананов /1838- 1918/ е бил деен участник в национално- освободителното движение. Самият той е председател на Тайния ремолюционен комитет в селото, основан през 1869 от Апостола Васил Левски в неговия дом. Джанановата къща в Габарево е обявеназа исторически и архитектурен памтник на културата и сега е къща-музей. От 1992 г. Общобългарският комитет "Васил Левски" и община Павел баня организират всяка година на 18 юли в тази къща честване рожднния ден на Апостола.

За контакти :
Кметство :с.Габарево 6162
Кметство - 04363 / 2260
kmetstvo_gabarevo@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания