Област Стара Загора

Събор на 6 Септември в с.Осетеново
ежегодно събитие

с.Осетеново,Община Павел баня,Област Стара Загора

Вашата оценка
06.09.2016 г. - 06.09.2016 г.

 
Село Осетеново е разположено в долината между Стара планина и Средна гора, наречена още "Розовата долина".
Фолклорни фестивали и събори
То е съществувало още преэ римско време. Тогава то е било разположено в полите на Стара планина. Доказателство эа това са останките от крепостни стени в местността "КАЛЕТО".

След римския период, селото се премества в долината по поречието на река Тунджа. По време на турското робство селото се е каэвало Доймушларе. Има една легенда която разказва как се е създало името на селото, и тя е следната: По време на турското робство е имало един областен управител (валия),който постоянно се е хранил и никога не можел да усети че се е нахранил. Един ден той решил да обходи владенията си , и когато стигнал селото усетил,че се е нахранил и каэал:"доймуш",а "доймуш" на турски означава "усещам"(нахраних се). Така нарекли и селото Доймушларе,преведено на български ОСЕТЕНОВО.

До Съединението от 1885 г. селото си останало чисто турско, след което от изселващи се турци калоферецът Димитър Силейменов си закупил имот в селото, но не живеел постоянно в него, а си прихождал в Калофер. Година по-късно имоти в селото си купили и Димитър Пиронков и Димитър Бизов от Дъбене, и така трите семейства на Димитровците се заселили за постоянно.След тях в началото на ХХ век дошли и се заселили и семействата на Колю Колев от Бегунци,

Селото е с големи традиции в отглеждането на маслодайна роза, лавандула, мента, маточина и други билки. Има добри условия эа развитие на селски туризъм.

За контакти :
Телефон: 04364 / 2260
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания