Област Велико Търново

Събор на ''Св. Арх. Михаил'' в с.Миндя
ежегодно събитие

с.Миндя, община Велико Търново, Област Велико Търново

Вашата оценка
21.11.2018 г. -
21.11.2018 г.


 
Съборът на селото се провежда всяка година на Св. Архангел Михаил по стар стил. В радиус 20 км. от Миндя има повече от 10 действащи манастира, вкл. Капински, Мердански, Лясковски. През месец май на територията на Капински манастир, над водопада се провежда рокерски събор.
Фолклорни фестивали и събори
Намира се на 21 км от Велико Търново и 18 - от Елена. Разположено в полите на Стара планина, на десния бряг на р. Веселина - втората най-буйна по нрав река след р. Върбица (приток на Арда).

На мястото на Миндя (Долната махала) винаги е имало поселище. Причината е, че при всяка война от това място се охранява проход Боаза към Елена и оттам - проход Вратник към Сливен и Южна България.

За последен път гарнизон зимува в Миндя
по време на Руско-турската освободителна война. Руското подразделение, охраняващо прохода от Миндя, се ръководи от Великия княз Александър, братовчед на Император Александър Освободител.

От онази зима датира и масовото навлизане на името "Александър" в региона.Сегашният вариант на селото датира от края на 18-ти век, когато е възстановено от преселници от съседно Капиново, както и от еленските високопланински махали. Името Миндя е заварено от тях и е с векове по-старо.

Водещата хипотеза за произхода на името е татарското "мин дя" (еквивалент на турското ben de), което ще рече "аз самият", както и "моето, на мен". Околните села смятат миндювчани за албански преселници по корен. Основното съперничество е със съседното село Златарица (обявено за град през 1971 година), чиято кръчма и воденица са национализирани от миндювски комунисти през 1947 година.

До края на 1940-те години Миндя е в Еленска околия, понястоящем - в община Велико Търново. Селото е основен герой в романа "Иван Кондарев" на еленчанина Емилиян Станев и мястото, където в началото на 1970-те години е сниман едноименният филм със Стефан Данаилов. Миндя фигурира в "Корени" на Васил Попов (кореняк миндювчанин)и в "Селски работи: разкази за разни неща" на Евгени Дайнов (от 1999 година жител на селото).

Архитектурата е българска-възрожденска, предимно от периода 1850-1900, осъвременявана между двете световни войни с артикулирани фасади. Двадесетина къщи са в стил "Моравия" от 1920-те години. Тази мода е пренесена от мигриращи миндювски градинари, работещи на територията на Австро-Унгарската империя. В р. Веселина се въдят над 15 вида сладководна риба.

Добрите места за риболов са, освен бързеите, вировете Дългия, Женския и Тенджерата. Наблизо са реките Еленска и Златаришка. Риболовни язовири в околността: микроязивирите Миндя, Капиново и Мерданя, язовир Йовковци. Лятно време - гъби (Златаришка могила) и капини (Барагана).

В предпланинските хълмове на юг от селото има съхранени участъци от римски път, поддържан от Император Траян, чиято военна столица, Никополис-ад-Иструм, се намира на около 50 км. северно, до Поликрайще.

За контакти :
Кметство : 06111/2255 ; 06111/2284

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания