Област Враца

Област Враца

Врачанска област се намира в Северозападната част на Република България и заема около 3% от територията на страната. В съседство с нея са областите: Монтана, Ловеч, Плевен и София. На север граничи с река Дунав, а след реката е северната ни съседка, член на Европейският съюз, Румъния. Част от територията на областта включва в себе си Дунавската равнина и части от Стара планина. През земите на областта текат реките Огоста, Скат и Искър. През област Враца преминава и международната магистрала, която води началото си от Централна Европа, минава през Крайова, Видин, София, Кулата и свършва в Солун.

Областта се свързва в населените места, посредством Искърският пролом, населените места, които са свързани с него са на юг от Стара планина. Град Козлодуй, който е част от област Враца, е първият град на Балканите въобще, който може да се похвали с атомна електроцентрала. Градчето се намира на брега на река Дунав.

Област Враца предлага и уникални и отлични възможности за туризъм: екологичен, селски, ловен, културен. Има много защитени територии на нейната площ, едни от най-известните, които са Природен парк Врачански Балкан, пещерата Леденика, водопада Скъкля, Пролома Врацата, Божият мост (скално образование до село Лиляче, скалните образования Ритлите край Лютиброд, невероятни и красиви 15-вековни дъбове край Бяла Слатина, местността Вола – лобното място на убит поетът-революционер Христо Ботев и др.

Множество археологически и исторически паметници може да намерите и да разгледате в региона на областта. Освен това именно тук са открити множество безценни със своето времево измерение тракийски съкровища, които показват точно и ясно как са живели нашите предци по тези земи. Откритите находки са известни като:
- Врачанското съкровище, датиращо от 4 век преди новата ера, намерено на Могилинската могила край град Враца.
- Рогозенското съкровище – открито е през 1986 година, край едноименното село Рогозен, чието име носи. Датира от 4-5 век преди новата ера. По данни на учени археолози, то е било собственост на знатно тракийско семейство, и е най-голямото, което е откривано досега. Елементите му са 165 на брой и са изработени от масивно злато и сребро.

На хълма край село Борован пък са открити древни останки на тракийска крепост. Ако искате да се насладите на повече тишина, спокойствие и уют с дъх на старото време, то вие може да посетите някой от манастирите, които се намират на територията на областта: Черепишкия манастир, Струпешкия манастир, манастирът "Архангел Михаил" край село Долна Бешовица и др. Още една голяма и историческа забележителност край Враца е Мемориалния комплекс “Ботев път” в чест на пътя на Ботевата чета, който е извървяла, минавайки през Врачанския балкан.

Предстоящи събития

с.Дърманци,Община Мездра,Област Враца
гр.Козлодуй,Община Козлодуй,Област Враца
с.Ребърково,Община Мездра,Област Враца
с.Радовене,Община Роман,Област Враца
с.Войводово,Община Мизия,Област Враца
с.Струпец,Община Роман,Област Враца
с.Игнатица,Община Мездра,Област Враца
с.Ребърково,Община Мездра,Област Враца
с.Веслец, община Враца, Област Враца
с.Костелево, община Враца, Област Враца
с.Паволче, община Враца, Област Враца
Ден на гр.Мизия
02.08.2016 - 02.08.2016
гр.Мизия,Община Мизия,Област Враца
с.Михайлово,Община Хайредин,Област Враца
с.Згориград, община Враца, Област Враца
гр.Оряхово,Община Оряхово,Област Враца
с.Лютиброд,Община Мездра,Област Враца
гр.Враца, община Враца, Област Враца
гр.Оряхово,Община Оряхово,Област Враца
с.Софрониево,Община Мизия,Област Враца
с.Лесковец,Община Оряхово,Област Враца
с.Лютаджик, община Враца, Област Враца
гр.Оряхово,Община Оряхово,Област Враца
Ден на гр.Роман
04.09.2016 - 04.09.2016
гр.Роман,Община Роман,Област Враца
с.Типченица,Община Мездра,Област Враца

« Предишна | Резултати от 1 до 24 от общо 62 | Следваща »

Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания