Област Враца

Област Враца

Врачанска област се намира в Северозападната част на Република България и заема около 3% от територията на страната. В съседство с нея са областите: Монтана, Ловеч, Плевен и София. На север граничи с река Дунав, а след реката е северната ни съседка, член на Европейският съюз, Румъния. Част от територията на областта включва в себе си Дунавската равнина и части от Стара планина. През земите на областта текат реките Огоста, Скат и Искър. През област Враца преминава и международната магистрала, която води началото си от Централна Европа, минава през Крайова, Видин, София, Кулата и свършва в Солун.

Областта се свързва в населените места, посредством Искърският пролом, населените места, които са свързани с него са на юг от Стара планина. Град Козлодуй, който е част от област Враца, е първият град на Балканите въобще, който може да се похвали с атомна електроцентрала. Градчето се намира на брега на река Дунав.

Област Враца предлага и уникални и отлични възможности за туризъм: екологичен, селски, ловен, културен. Има много защитени територии на нейната площ, едни от най-известните, които са Природен парк Врачански Балкан, пещерата Леденика, водопада Скъкля, Пролома Врацата, Божият мост (скално образование до село Лиляче, скалните образования Ритлите край Лютиброд, невероятни и красиви 15-вековни дъбове край Бяла Слатина, местността Вола – лобното място на убит поетът-революционер Христо Ботев и др.

Множество археологически и исторически паметници може да намерите и да разгледате в региона на областта. Освен това именно тук са открити множество безценни със своето времево измерение тракийски съкровища, които показват точно и ясно как са живели нашите предци по тези земи. Откритите находки са известни като:
- Врачанското съкровище, датиращо от 4 век преди новата ера, намерено на Могилинската могила край град Враца.
- Рогозенското съкровище – открито е през 1986 година, край едноименното село Рогозен, чието име носи. Датира от 4-5 век преди новата ера. По данни на учени археолози, то е било собственост на знатно тракийско семейство, и е най-голямото, което е откривано досега. Елементите му са 165 на брой и са изработени от масивно злато и сребро.

На хълма край село Борован пък са открити древни останки на тракийска крепост. Ако искате да се насладите на повече тишина, спокойствие и уют с дъх на старото време, то вие може да посетите някой от манастирите, които се намират на територията на областта: Черепишкия манастир, Струпешкия манастир, манастирът "Архангел Михаил" край село Долна Бешовица и др. Още една голяма и историческа забележителност край Враца е Мемориалния комплекс “Ботев път” в чест на пътя на Ботевата чета, който е извървяла, минавайки през Врачанския балкан.

Предстоящи събития

гр.Враца, община Враца, Област Враца
гр.Враца, община Враца, Област Враца
Ден на гр.Враца
01.06.2016 - 02.06.2016
гр.Враца, община Враца, Област Враца
гр.Враца, община Враца, Област Враца
с.Баница, община Враца, Област Враца
Събор на с.Лютиброд
03.06.2016 - 03.06.2016
с.Лютиброд,Община Мездра,Област Враца
с.Зверино,Община Мездра,Област Враца
с.Галиче, община Бяла Слатина, Област Враца
с.Бутан,Община Козлодуй,Област Враца
с.Баница, община Враца, Област Враца
с.Бутан,Община Козлодуй,Област Враца
гр.Враца, община Враца, Област Враца
гр.Козлодуй,Община Козлодуй,Област Враца
с.Очиндол,Община Мездра,Област Враца
Събор на с.Елисейна
14.06.2016 - 14.06.2016
с.Елисейна,Община Мездра,Област Враца
с.Липница,Община Мизия,Област Враца
с.Рогозен,Община Хайредин,Област Враца
Събор на с.Оходен
19.06.2016 - 19.06.2016
с.Оходен, община Враца, Област Враца
гр.Козлодуй,Община Козлодуй,Област Враца
с.Баница, община Враца, Област Враца
с.Хърлец,Община Козлодуй,Област Враца
с.Кунино,Община Роман,Област Враца
с.Дърманци,Община Мездра,Област Враца
Събор на с.Оселна
24.06.2016 - 24.06.2016
с.Оселна,Община Мездра,Област Враца

« Предишна | Резултати от 1 до 24 от общо 86 | Следваща »

Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания