Област Враца

Област Враца

Врачанска област се намира в Северозападната част на Република България и заема около 3% от територията на страната. В съседство с нея са областите: Монтана, Ловеч, Плевен и София. На север граничи с река Дунав, а след реката е северната ни съседка, член на Европейският съюз, Румъния. Част от територията на областта включва в себе си Дунавската равнина и части от Стара планина. През земите на областта текат реките Огоста, Скат и Искър. През област Враца преминава и международната магистрала, която води началото си от Централна Европа, минава през Крайова, Видин, София, Кулата и свършва в Солун.

Областта се свързва в населените места, посредством Искърският пролом, населените места, които са свързани с него са на юг от Стара планина. Град Козлодуй, който е част от област Враца, е първият град на Балканите въобще, който може да се похвали с атомна електроцентрала. Градчето се намира на брега на река Дунав.

Област Враца предлага и уникални и отлични възможности за туризъм: екологичен, селски, ловен, културен. Има много защитени територии на нейната площ, едни от най-известните, които са Природен парк Врачански Балкан, пещерата Леденика, водопада Скъкля, Пролома Врацата, Божият мост (скално образование до село Лиляче, скалните образования Ритлите край Лютиброд, невероятни и красиви 15-вековни дъбове край Бяла Слатина, местността Вола – лобното място на убит поетът-революционер Христо Ботев и др.

Множество археологически и исторически паметници може да намерите и да разгледате в региона на областта. Освен това именно тук са открити множество безценни със своето времево измерение тракийски съкровища, които показват точно и ясно как са живели нашите предци по тези земи. Откритите находки са известни като:
- Врачанското съкровище, датиращо от 4 век преди новата ера, намерено на Могилинската могила край град Враца.
- Рогозенското съкровище – открито е през 1986 година, край едноименното село Рогозен, чието име носи. Датира от 4-5 век преди новата ера. По данни на учени археолози, то е било собственост на знатно тракийско семейство, и е най-голямото, което е откривано досега. Елементите му са 165 на брой и са изработени от масивно злато и сребро.

На хълма край село Борован пък са открити древни останки на тракийска крепост. Ако искате да се насладите на повече тишина, спокойствие и уют с дъх на старото време, то вие може да посетите някой от манастирите, които се намират на територията на областта: Черепишкия манастир, Струпешкия манастир, манастирът "Архангел Михаил" край село Долна Бешовица и др. Още една голяма и историческа забележителност край Враца е Мемориалния комплекс “Ботев път” в чест на пътя на Ботевата чета, който е извървяла, минавайки през Врачанския балкан.

Предстоящи събития



Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания