Област Враца

Събор на 21 Ноември в с.Буковец
ежегодно събитие

с.Буковец, община Бяла Слатина, Област Враца

Вашата оценка
21.11.2018 г. -
21.11.2018 г.


 
Селският събор се провежда всяка година на 21 ноември в чест на Освобождението на селото от Турско робство. Село Буковец се намира на 18 км югозападно от гр. Бяла Слатина и е разположено вьрху силно пресечена местност от долове в северното подножие на Бьрдо Веслец, не далеч от десния бряг на река Скьт.
Фолклорни фестивали и събори
Землището му заема площ от 20,165 декара и опира на изток в землището на село Тлачене, на юг Вировско, на запад Нивянин и на север Комарево. Обработваемата земя е около 8,000 декара, останалото са гори, пасища и ливади, и пустеещи земи.
Фолклорни фестивали и събори
Името на селото безспорно е старинно име. Бук-ов-ец е сьставено от прилагателното 'буков', т.е. кладенец с гьрло от буково дьрво, клада, и от сьществителното 'извор', езеро или кладенец, което с времето е отпаднало, и е било заменено сьс старинния суфикс -ец.
Фолклорни фестивали и събори
Освен това в землището на селото има много стари имена на местности сьс старинни суфикси -ица и -ец: Дреновица, Страница, Брайовец, Вьтковец, Домославец, Кучковец, Мишовец,Ничовец, Осайдовец, Плашивец,и други.

Тези имена говорят не само за своята старинност но и за древността на село Буковец.

От източници е остановено че село Буковец е заварено от Османските завоеватели с днешното си име и на сегашното си място.

Районьт на селото е богат на неизследвани археологически паметници и селища. По-системно с проучване на района на селото се е занимавал Богдан Николов от историческия музей вьв Враца.

В местността Калето са открити останки на укрепено праисторическо селище.

На повьрхността на това селище има следи от антично укрепление и при оран местните хора често намират монети и парчета от глинени сьдове.

В местността Селището-на север от Буковец има останки от антично и средновековно селище. Тук през 1933 г. прави разкопки големия бьлгарски археолог Никола Миков и открива тракйиски железен меч. В местността Хумата иманяри през 1950 г. са разкопали тракйиска надгробна могила. В местността Мотанова могила сьщо е разкопана тракйиска надгробна могила но е била разграбена. В местността Лозения Врьх до кьм 1960 г. личаха зидове на старо укрепление.
Фолклорни фестивали и събори
В местността Черковата имаше стар оброчен камьм с някакьв надпис, който беше почти заличен. Оброк имаше и в местността Манастирището при стария кладенец.

За селото до сега има преведени два османски документа от 19-ти век. Пьрвият е от 1849 г. и селото е записано като тимар на Мехмед Юсуф от Враца(НБКМ ор. отд. ф 29,281). Другият документ се отнася за производители на тютюн-17 бьлгари и 5 черкези.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти :
Кметство : тел: 09149 / 2215, 0899167984Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания