Област Враца

Събор на 15 Ноември в с.Ослен Криводол
ежегодно събитие

с.Ослен криводол,Община Мездра,Област Враца

Вашата оценка
3.5 от 2 гласа
15.11.2018 г. -
15.11.2018 г.


 
Празника на с.Ослен Криводол е на 15 Ноември.
Фолклорни фестивали и събори
Село Ослен Криводол
се намира в полубалкански район, в предпланините на Стара Планина.
Фолклорни фестивали и събори
На изток от селището се намира връх Чепина и връх Глава, на запад връх Ветрен, а от север и юг са върховете Креща и Китката. През селото минават три реки: Средна, Синьобръжка и Лижка, които на три километра северно от селото се вливат в река Искър (на около 2 и половина километра от селото).

Землището на селото възлиза на площ от 15255 декара. Граничи със селата: Царевец, Синьо бърдо, Курново, Лик и Липница-Софийска област. Обработваемата земя е 5631 декара от която 3402 декара ниви, 265 декара лозя и трайни насаждения, 1264 декара ливади. Селото разполага с 5692 декара гори и 3039 декара мери и пасбища. Това предопределя и основния поминък на населението -земеделие и животновъдство.

Високо скътан в полите на балкана се намира язовир Ослен Криводол, екологично чист и никога не замърсяван. Водите му водят началото си от три непресъхващи извора. Язовира се намира на около 3 км от селото.

Природата около него е девствена и великолепна. Зарибен е и предлага чудесни условия за спортен риболов. На брега на язовира има изграден заслон с огнище.

На територията на селото има два архитектурни паметника датиращи от средновековието:

Средновековна църква намираща се в местноста "Гробището" на 1,5 км. северо-западно от селото, обявена за паметник на културата в ДВ бр.91/1979 г.

Средновековна крепост намираща се на 3 км. северно от селото, обявена за паметник на културата в ДВ бр. 90/1960 г., която все още не разкрита и изучена.

Това, което прави селото неповторимо са многото непресъхващи извори на питейна вода, независимо от релефа на местността.

За контакти : Кметство : 091203/ 520 E-mail: oslenkrivodol@mail.bg

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания