Кино и театър

Национален куклено-театрален фестивал ''Слънчоглед'' в гр.Благоевград
ежегодно събитие

гр.Благоевград,община Благоевград,област Благоевград

Вашата оценка
4.3 от 4 гласа
07.05.2021 г. -
11.05.2021 г.


 
Културното събитие е в рамките на майските празници, чийто организатор е община Благоевград. Кукленият фестивал е с образователна и екологична насоченост за деца от 3 до 10-годишна възраст.
Фолклорни фестивали и събори
Международният екологичен детски театрален фестивал”Слънчоглед” се провежда ежегодно в гр. Благоевград в периода април / май и има продължителност 5 дни.
Фолклорни фестивали и събори
Домакини и организатори на фестивала са: Общински куклен театър – Благоевград, Община Благоевград и Министерство на околната среда и водите чрез регионалните структури- Районна инспекция опазване на околната среда и води, Басейнова дирекция Западнобеломорски район, Дирекция национален парк”Рила” и Дирекция национален парк “Пирин”.
Фолклорни фестивали и събори
Целта на фестивала е да подкрепя и насърчава създаването, развитието и реализирането на българската драматургия за куклен театър и особено текстовете с насоченост в областта на екологията.

С навлизането на нови имена и теми в драматургията за деца се цели запълването на една празна ниша в културно - образователното пространство – подпомагане връзката на децата с природата и възпитаването им чрез куклено-театрални форми във вечните човешки добродетели.

Структурата на фестивала се стреми да допринесе за взаимното опознаване и творчески обмен на идеи между творците, които вземат участие във фестивала. В перспектива следващите няколко издания ще се насочат към международна участие на трупи от балканския регион, които споделят естетическите насоки на фестивала.

Фестивалът се провежда в три сектора:
- конкурс за драматургия / оригинална куклена пиеса и драматизация на екологична тема/;
- представяне на постановки на екологична тема/ не по-малко от 3 заглавия/;
- еко - инициативи с участието на деца в Благоевград и областта

Във фестивала имат право да участват всички български държавни, общински и частни куклени театри и формации, поставили пиеса на екологична тема.
Фолклорни фестивали и събори
При заявен интерес могат да участват и трупи от чужбина, отговарящи на условията на фестивала.

- Своето участие във фестивала театрите заявяват най-късно до 1 март на всяка година, в която се провежда фестивалът.

- Във фестивала театрите могат да участват с повече от една постановка.

- Фестивалът няма състезателен характер в направленията Представяне на постановки и еко-инициативи. Участниците получат диплом и плакет за участие. При допълнителни договорености с кметствата на селищата посещението на спектакъл следва да бъде безплатно за малките участници в залесяване, почистване и други еко-акции като стимул за тяхното участие.

- Организационният комитет на фестивала има право на окончателно решение за темата на еко-инициативите, подбраните постановки за участие и за реализация от театъра-домакин на награден от журито текст..
Фолклорни фестивали и събори
Организаторите на фестивала поемат разходите за транспорт в областта, дневните и нощувките на участниците за 5 дни. При представяне на сключени договори Фестивалът поема изплащането на хонорарите на гостуващи в постановките артисти и възнагражденията по Закона за авторските права..

За повече информация :
Община Благоевград

Общински куклен театър – Благоевград



Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори







Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания