Кино и театър

Празници на изкуствата ''Парцалев'' в гр.Левски
ежегодно събитие

гр.Левски,Община Левски,Област Плевен

Вашата оценка
4.2 от 5 гласа
Юни 2023

 
С начало през 2005-та, всяка година, в дните около 16 юни — рожден ден на Георги Парцалев, се провежда Фестивал на изкуствата "Парцалев". Организатори на инициативата са Община Левски и НЧ "Г. Парцалев".
Фолклорни фестивали и събори
През 1992г. домът му е превърнат на къща-музей „Георги Парцалев" – експозия от дарени от неговата майка сценични костюми, книги, мебели от ХІХв., икони и други вещи.

В рамките на една седмица гражданите и гостите на Левски ще имат възможността да видят различни театрални постановки, филми с участието на Парцалев - предназначени специално за детската аудитория на града и една фотоизложба в Художествената галерия на читалището.

В културния афиш на празника са включени прожекции на филми с участието на Георги Парцалев.

Георги Парцалев е роден на 16 юни в Левски през 1925 година. Завършва гимназията в Плевен, след което учи медицина в Софийския университет. През 1956 г. започва работа в Сатиричния театър, а през 1958 г. идва първата му роля в киното — в „Любимец 13“.

Свързван с пътуващите в края на 1950-те и през 1960-те т.нар. „естрадно-сатирични” концерти, постепенно се превръща в живата легенда на на българската комедия с незабравимото си участие в:
„Привързаният балон” (1967),
„Кит”,
„Петимата от Моби Дик” (1970),
"С деца на море” (1972)'
„Сиромашко лято” (1973),
„Баща ми бояджията” (1974),
„Два диоптъра далекогледство” (1976),
„13-тата годеница на принца” (1987).


Голямата му професионална мечта да се превъплъти в образа на Дон Кихот, така и не се сбъдва.

Умира на 64 години в София през 1989 година.
Ако “народен артист” означава нещо, то Георги Парацалев (1925-1989) е артистът, който го олицетворява в най-пълна степен. Макар че получава официалното звание едва към края на живота си, защото властта не го долюбва. Хората обаче отдавна са му засвидетелствали своята любов. И не го забравят.

Уникалният комедиен талант, характерният глас приживе го превръщат в легенда.

Той е най-голямата звезда на т. нар. “естрада” – когато актьорите обикалят страната със скечове. Залата в Сатиричния театър е винаги пълна, когато блести в спектаклите “Дървеница”, “Свинските опашчици”, “Суматоха”, “Януари”. Класическо е изпълнението му в телевизионната постановка “Криворазбраната цивилизация”.
Фолклорни фестивали и събори
Прави забележителни роли и в киното:
“Любимец 13”,
“Тримата от запаса”,
“С деца на море”,
“Сиромашко лято”,
“Два диоптъра далекогледство” и др..

Абсурдно е да има забавна телевизионна програма, в която той да не е гвоздеят. И докато публиката се залива от смях на изпълненията му, ценителите осъзнават – той би могъл да бъде и невероятен трагичен актьор.

В някои от ролите си го загатва.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община Левски

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com; emilbakish@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания