Кино и театър

Международен фестивал на планинарския филм Банско филм фест
ежегодно събитие

гр.Банско, община Банско, Област Благоевград

Вашата оценка
3 от 1 глас
Юли 2021

 
Лятото дойде и е време за свежи събития! Втората половина на юли заповядайте на традиционната вече Лятна КИНОМАНИЯ ПОД ЗВЕЗДИТЕ на площада в Банско.
Прожекциите са щом се покажат звездите. През деня можете да се насладите на Пирин планина, вечер Ви очакват най-добрите филми от Банскофилмфест! Очакваме Ви в Банско! Вход свободен!

Имаме два девиза – “Толкова много планини и толкова много погледи към тях” и “100% extreme, 100% adventure, 100% adrenaline”. А така също и претенцията, че единствени в България се занимаваме със съхраняване, популяризация и създаване на планинарска култура. Организирайки годишните международни кинофоруми и редица други филмови прояви, ние искаме да приближим към българския зрител многообразието на планините от цял свят.

Защото планините заемат малка част от повърхността на планетата, но почти няма област от живота, върху която да не оказват влияние. И защото те са не само естествен декор за практикуването на многобройните планинарски спортове и източник на естетическа наслада и вдъхновение. Най-красивите и най-привлекателните от тях са разположени в едни от най-бедните страни. Понякога са арена на военни действия и кървави конфликти или пък терен за действия на метежнически и сепаратистки групировки.

Не са един и два екологичните проблеми – в резултат на неразумната човешка намеса в крехките планински екосистеми чрез стопанска дейност, като последица от стълпотворенията на алпинисти и трекери в подножията и по склоновете на отделни върхове или като резултат от нарушаването на принципа за “нулево вмешателство” в чертозите на планината. Ние вие предлагаме едно дълго пътешествие – от Огнена Земя до Чукотка и от Тасмания до Аляска и Гренландия. Без нито за момент да забравяме, че най-близо до сърцето ни са планините на България и хората, които ги обитават, и тези, чийто контакт с върховете и планините осмисля битието им.
Да тръгваме!

Организатори: Община Банско; Читалище „Никола Вапцаров“, Сдружението „Международен фестивал на планинарския филм“
България 1113, София, ул. “Юрий Гагарин” блок 97/ “А”

За повече информация :
Банско филм фест
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания