''Номинирани'' събития

Празник на кокошата чорба в с.Козаревец
ежегодно събитие

с.Козаревец,Община Лясковец,Област Велико Търново

Вашата оценка
4.3 от 3 гласа
Септември 2019

 
Празник на кокошата чорба се провежда в лясковското село Козаревец. Кулинарният фест по традиция се прави в първата събота след „Малка Богородица”. Огнищата с казаните ще бъдат запалени в 8.30 часа в парка пред читалището в селото.
Фолклорни фестивали и събори
За пореден път до състезаващите се съдове с чорби ще бъде разположен и огромния 100-литров кметски казан, в който кмета, със свои помощнички, ще сготви за гостите на селото чорба от козаревски кокошки, от която ще раздаде по черпак за всеки.
Фолклорни фестивали и събори
За да се уверят, че преценката на журито е правилна, гостите на празника имат възможност да опитат гореща чорба от казаните. В 15 казана бяха сварени около 750 литра супа, която по обяд вече беше намаляла наполовина благодарение на стотиците гости на празника.

Специален благослов отправи и местният свещеник. След като бяха осветени всички казани, майсторенето на чорбата беше в разгара си, а певческите групи и танцовите състави подеха продължителна празнична програма.

В нея участваха самодейци от общинските клубове на пенсионера и читалищата, както и гости от други населени места.

Участниците приготвиха своите огнища още в ранни зори и аромат на вкусната домашна гозба се понесе в парка на козаревското читалище.

Над 150 са участниците в този кулинарен форум, наред с който ще тече и песенен маратон на самодейните състави от читалищата и пенсионерските клубове, подали заявка за участие.

Широката популярност на събитието и гостоприемството на домакините спечели през годините интереса на много кулинари и самодейци. Освен от лясковска община, през годините в готвенето на кокоша чорба са се включвали кулинарни отбори от съседните общини.

Всеки от майсторите приготви чорбата по стари и тайни рецепти, но всички бяха категорични, че добрия вкус се постига с много пресни зеленчуци.

Между пилешката супа и кокошата чорба няма нищо общо категорични старите готвачи. Кокошата чорба се прави от местото на домашна носачка, тъй като бульона й придава уникален вкус и аромат на гозбата, който няма как да се постигне с младо пиле.

Оказва се обаче, във всички краища на страната кокошата чорба се приготвя по различен начин.
Фолклорни фестивали и събори
И докато пилешката супа остава чудодеен лек за настинки, кокошата чорба е най-вкусната прибавка към домашната люта ракия, категорични са още старите готвачи.

Хубавата музика и веселбата продължиха до късно след обяд, а градуса на настроението се вдигна, когато до кокошата чорбица, посетителите получиха и по чашка от безплатната „Ракия на дядо”.

Буренцето също беше бързо пресушено, а хората се извиха на широко и изпълниха пространството пред читалището.

За победителите имаше купи, плакети и грамоти, а останалите отбори си тръгнаха с поощрителни награди, грамоти за участие и признание, че са допринесли за разрастването на кулинарния фестивал.

Празникът на кокошата чорба беше организиран от читалището в Козаревец, местния пенсионерският клуб и кметството, подкрепени от Община Лясковец.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти :
Читалище "Земеделец 1899"
Адрес: ул."Васил Левски"48; п.к.5148; Село Козаревец
Email: dani_andreeva75@abv.bg
Телефон: 0619 5148Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания