''Номинирани'' събития

НСНТПТ ''С хора и песни край релсите тесни'' гара Аврамово
ежегодно събитие

с.Аврамово,Община Якоруда,Област Благоевград

Вашата оценка
4.4 от 5 гласа
12.08.2020 г. -
12.08.2020 г.


 
По случай 105 години от освободителните сражения над гара Аврамово и 80 години от преминаването на първия влак оттук – в първата неделя на месец август 2017 година Гражданско сдружение „За теснолинейката” организира на гара Аврамово първото по рода си мероприятие „Теснолинейно бягство от горещините”.
Ще се провежда ежегодно във втората неделя на месец август край най-високата жп гара на Балканите по теснолинейката Септември - Добринище. Организира се от доброволци.
Фолклорни фестивали и събори
Идеята за провеждане на събитието е любителите на планината, железниците и българското да се качат на теснолинейката и да си подарят един прохладен летен ден на най-високата гара на Балканите, подкрепяйки каузата за опазване и популяризиране на Родопската тясна железница.

Над 100 души от цялата страна присъстваха на своеобразния празник, а под звуците на родопски гайди се извиха кръшни български хора.

Гражданско сдружение „За теснолинейката”е сформирано навръх 100-годишнината от раждането на идеята за построяване на теснолинейката Септември – Добринище, която се навърши през 2016 година.

В него членуват хора с различни професия и възраст, но с една обща кауза – заедно да опазваме, популяризираме и развиваме най-високата жп линия на Балканите като местна необходимост и национално богатство.

Със своята вековна история Родопската теснолинейка, свързваща етнокултурните области Тракия, Родопи и Македония, е изиграла важна роля в развитието на чепинския, разложкия и гоцеделчевския край. Тя е символ на традициите, българския дух и националната ни идентичност.

През 2018 година ние от ГС „За теснолинейката” решихме да поставим основите на една нова традиция – създаването на национален събор на народното творчество и приятелите на теснолинейката.

Защото вярваме, че обединяването на обществото около дадена идея е най-правилният път към самосъхранението и предаването на традициите.

По този начин се надяваме да привлечен за пореден път интереса на хора от близо и далече към теснолинейката, да ги запознаем с нейната над 100-годишна история и да им подарим един прекрасен ден между Родопите и Рила.

Вярваме, че тази инициатива ще сближи миналото с младото поколение и ще даде надежда в настоящето за по-добро бъдеще на нашата нация, оповавайки се на народната култура и фолклора. Вярваме, че това е пътят към утвърждаването на най-чистите ценности, усвояването им от младото поколение и пренасянето им в бъдещето на нашия народ.

Заповядайте на 12 август 2018 г. с нас, за да подкрепим участниците от цялата страна, които ще пеят и танцуват за Вас напълно безвъзмездно!

Очакваме Ви!

След Освобождението през 1878 година селищата от Якоруда наюг по долината на река Места остават под османска власт. През 1912 година избухва Балканската война, а първото сражение между българи и турци се провежда именно на връх Велийца, разположен над Аврамовата седловина.

Десетки войници от 27-ми пехотен чепински полк загиват на бойното поле в битката, при която тези територии са освободени.

Двадесет и пет години по-късно – на 12 декември 1937 година, в непристъпните Родопи и Рила за първи път пропищява свирката на влак. Въвежда се във временна експлоатация теснопътната жп линия от Пазарджик до Якоруда.

На най-високата точка по трасето – Аврамовата седловина, е открита железопътната станция Аврамови колиби, разположена на кота 1267 метра.

С надморската си височина тя е най-високата жп гара в България и на Балканския полуостров. През 1983 година гарата е преименувана на Аврамово.

На 30 юли 1939 година на гара Аврамови колиби спира празничният влак по случай официалното откриване на жп линията Пазарджик – Белица, управляван лично от Негово величество Цар Борис III Oбединител.

За контакт:
Кристиан Ваклинов - председател на Гражданско сдружение "За теснолинейката", организатор на събитието
е-мейл: kv94@abv.bg; телефон: 0892288220
фейсбук: Родопската теснолейка


За повече информация :
Родопската теснолинейка
Родопската теснолинейка във Facebook


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания