''Номинирани'' събития

Събор в Гигинския манастир ''В сърцето на Граово''
ежегодно събитие

с.Гигинци, община Брезник, Област Перник

Вашата оценка
3.3 от 4 гласа
13.07.2020 г. -
15.07.2020 г.


 
От 13-ти до 15-ти юли в известния Гигински манастир "Св. Козма и Дамян" за първи път ще се проведе голям събор „В сърцето на Граово“, който ще представи културата, музиката, традициите, талантите, занаятите и духа на региона.
Посетителитеще се потопят в красотата и богатството на фолклора, вярата, обичайте и занаятите на “Граово“.
Фолклорни фестивали и събори
Събитието е с целодневна програма и са предвидени много атракции за малки и големи, съобщават организаторите,.

Посетителите ще имат възможност да разгледат Алеята на манастирските производители и да си купят ръчно произведени продукти на фермерския пазар.

Освен богатата фолклорна програма, по време на събора можем да се разходим по алеите на манастирските производители, на занаятите.

Ще има изложение на местни породи животни, както и възстановка на традиционното българско село.

Гостите на събора ще имат възможност да присъстват на Църковна програма – съботно вечерно богослужение и неделна света Литургия. Да се снимат преоблечени в народна носия във фото корнер, където ще избират от автентични български носии.

А след това и да разгледат характерните за региона породи животни на „Поляната на животновъдите“.

Помислено е и за най-малките. Ще бъде изграден кът за деца „Хайдушка поляна“, където под формата на игра те ще спортуват, така както едновремешните хайдути са правили бойната си подготовка и ще научават интересни факти за българската история, география и литература.

Ще им и хайдушки игри за големи – всеки може да премери сили в многобройни игри като :“свинкя” , бой с ямурлуци, носене на менци с кобилица и други.

В работилницата “Камбанен звън” всеки, който желае ще може да посети камбанарията на манастира и след кратка демонстрация собственоръчно да удари камбаните. Църковни игри за деца – биене на камбани. Предвидени са и възстановка на традиционно българско кръщене и възстановки на ключови битки.

През цялото време по време на събора е предвидена целодневна концертна програма на самодейни и професионални състави. В петък е официално откриване с факелно шествие и концерт “Гласовете на Граово”, в събота ще има спектакъл на Ансамбъл “Българе", а в неделя на оркестър Канарите.

За посетителите ще има и обособена къмпинг зона, както и паркинг за 5000 автомобила.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Обединени български животновъди във Facebook


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания