''Номинирани'' събития

Международен фолклорен събор ''Жива вода'' в с. Извор
ежегодно събитие

с.Извор, Община Димово, Област Видин

Вашата оценка
4.5 от 4 гласа
Юни 2021

 
Съборът няма състезателен характер и си поставя за цел да популяризира автентичния и обработен фолклор, характерен за Видинския край.
Фолклорни фестивали и събори
Не е случаен изборът на мястото, на което се провежда мероприятието- манастира „Успение Богородично” край с. Извор. Манастирите са били културни средища, пазители и разпространители на българщината.

В местността на манастира се намира и изворът с, както разказва легендата, живата вода, помогнала на овчарчето да прогледне, измивайки си очите с водата от кладенчето. Този извор, казано метафорично, е кръстникът на фолклорения събор.

В тази красива християнска обител показваме, че тачим народните творения, че българският дух е жив, че въпреки проблемите на съвремието, ние пеем, танцуваме, разказваме и не сме загубили ключа към миналото. Стара истина е, че с песен на уста животът е по-лек и несгодите се преодоляват много по-лесно.

Песента и танците са тези, които са съхранили народните ни традиции, те са ключът към миналото ни, ключ, който ние не само, че не трябва да губим, но и сме длъжни да предаваме на идните поколения.

Песните, танците и музиката носят отпечатъка на времето, през което са създадени, в тях са вплетени звуците, багрите, чувствата и емоциите на нашите предци. Богато е българското народно творчество, както е богат и пъстър животът на българина.

Ние българите пеем и в радост, и в мъка, и в болка , и на полето, ние българите сме народ поетичен и чувствителен и затова народното ни творчество е толкова многообразно.

Съборът има за цел популяризиране на автентичен и обработен фолклор и отмора сред красивата природа на Изворския манастир. Жанровият обхват трябва да е автентичен и обработен фолклор. Времето за изява на един състав не трябва да надвишава 20 минути.

Организатори: Община Димово, НЧ „Паисий Хилендарски – 1927”

При въпроси, моля свържете се с нас:
тел. : 09341/ 23 78; e-mail: chitalishte_dimovo@abv.bg

За повече информация :
Община Димово

Сайтът www.sabori.bg е медиен партньор на събитието.
Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможно без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"

Искрено Ваш: Екип на www.SABORI.BG

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания