''Номинирани'' събития

Празник на малината в хижа Ком
ежегодно събитие

гр.Берковица, община Берковица, Област Монтана

Вашата оценка
4 от 1 глас
Август 2022

 
Средата на август (сьбота и неделя, около 13 и 14 август). Хижата се намира в природен парк Северозападен балкан, на 15км. от град Берковица.
Фолклорни фестивали и събори
Организира се от Община Берковица, Туристическо дружество „Берковица“ и Клуб „Туристи-ветерани“. В рамките на празничните дни са предвидени множество мероприятия – туристически походи, беседи, посрещане на гости от близо и далеч и много веселие.
Фолклорни фестивали и събори
Официалното откриване е в петък на хижа Ком. Ще има туристически огън и веселие с духова музика „Здравец“ – Берковица.

На следващия ден, събота, ще има туристически походи до връх „Ком“, „Щърковица“ и местността „Самарите“. Ще има официално посрещане на гости от пенсионерски клубове и веселие.

Хижата разполага с 106 легла, 36 стаи(17 със собствен санитарен възел и 19 с общ-етажен), гостилница, туристическа кухня, интернет, локално парно.

По време на Възраждането Иван Вазов е бил съдия в Берковица. Този горски плод му е направил впечатление и го е възпял в поемата „Малинарка“.
Фолклорни фестивали и събори
Отглеждането на малини и производството на продукти от тях е традиционно за Берковица. Навремето са се произвеждали малиново вино и ракия, но през годините е изоставено.
Фолклорни фестивали и събори
През летния сезон има отлични условия за пешеходен туризъм - еко пътеки, сред девствена природа. В близост до хижата има ски писта с дължина 1км., ски влек, ски гардероб и ски инструктори.

На 2ч. от хижата се намира връх Ком (№34 от 100-те национални туристически обекта), на 20мин. от Вазов камък, на 3ч. е проход Петрохан.

От тук тръгва и евромаршрута Е3 - Ком-Емине.
Фолклорни фестивали и събори
През всички сезони природата е уникално красива..

Телефони на хижа Ком: 0889/681693, 0882/966498, 0878/103870, 0878/103874, 0898/789200

За повече информация :
Община БерковицаАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания