''Номинирани'' събития

Кукеровден на Сирни Заговезни в гр.Българово
ежегодно събитие

гр.Българово, община Бургас, Област Бургас

Вашата оценка
4.5 от 4 гласа
07.03.2021 г. -
07.03.2021 г.


 
Една седмица преди Сирни Заговезни в отделни дворове на селото се чува звън на хлопки. Всеки участник в кукерските игри подготвя муницията си – кожен колан, ремъци за хлопките, маска, костюм. Кипи трескава подгдотовка за Сирна неделя – тогава в Българово е Кукеров ден.
Фолклорни фестивали и събори
Подготовката на ритуала и обличането на участниците в маскарадните игри става на скрито място-за да не ги разпознаят съселяните им. С изгрева на слънцето, маскираната дружина, водена от главния кукер или бабата излиза на мегдана /хорището/ и тръгвайки на изток, обхожда къщите.
Фолклорни фестивали и събори
Дружината е пъстра и колоритна, весела и страшна! Най-напред на дървено конче препуска Царски предвестник и вика:
- ”Хора, пазете жените и децата, че идва царската войска!”.

Фолклорни фестивали и събори
След него , возен в двуколка теглена от два вола /маскирани кукери/ пристига кукерският цар с корона на главата. Водачът на воловете носи кросно и дисаги. Съпровождат ги булка и младоженец, баба и дядо, поп и клисар, доктор, бирник и браснар, моми,харчари/войници/ и кукери.

Всички участници влизат в ролите си - веселят и плашат хората по улиците. Срещайки хора по пътя, докторът ги преглежда и лекува намазвайки ги с лекарство боя от специялно шише.

Бирникът налага глоби, бабата проси за бебето си , браснарят бръсне мъжете и иска да му се плати за труда. Войниците искат откуп за да пуснат пленените миновачи и ги цапат с кал и пепел.

Кукерите задяват момите , вдигат шум скачайки високо, плашат мало и голямо , удрят с тояги и бичове за здраве и плодородие – да бяга зло! И така... докато обходят цялото село.

Следобед, преди залез слънце, към площада се стича старо и младо ,привлечено от все по-шумния ехтеж на звънците, от веселието по улиците. Идва ред на финалният, но най-важен ритуал на кукерския празник – обредното заораване. Главно действащо лице е царят. Той тържествено пристига на мегдана качен в „колесница” теглена от кукери ,маскирани като волове.

За царя слагат трапеза – топла бяла пита,пържени яйца, бъклица вино. Докато се храни, водачът на воловете ги впряга в рлото. Царят заорава леха. На три пъти кукерите дърпат силно и събарят царя на земята, но той продължава.
Фолклорни фестивали и събори
Хвърля семена и благославя:
- ”Да дава господ берекет! Най-малкото жито да бъде колкото мене! От едно да стане хиляда! Да има мамули много, стоката да се множи, деца да има повече!”

Като засее се обръща към събралите се хора:
- ”Хайде вие, селяни , от зимен сън се събудете, че вече се е пролет задала, че нивята чакат преораване и засяване. Всичко да засеете – много да изкарате ! Хамбарите да препълнъте и за нас колаци да сторите. За нас – българовските кукери!”

После търкулва шиника по площада и всички гледат как ще падне – ако отворът му е отгоре ще има богата реколта. Празникът завършва с кукерско хоро, което прераства във всеобщо веселие на площада. Кукерите се събират на гощавка, а част от събраните пари даряват на читалището.
Фолклорни фестивали и събори
Остатък от езическо време, традицията на чудноватите кукерски игри представя древния мироглед на дедите ни , който свързва вечния кръговрат на живата природа- раждане, разцвет, смърт и ново раждане, с трудовата дейност на човека и социалното развитие на обществото.

Извършваните мистични действия са насочени към предизвикване и стимулиране на плодовитост, здраве и жизненост във всички свери на стопанския, обществения и личния живот. Страшните маски, шумните звънци изваждат наяве спотаилото се зло – придават му образ, който ни помага да се освободим от него, да го опознаем за да преодолеем страховете си.
Фолклорни фестивали и събори
Благопожеланията за здраве и плодородие , колорита и богатството на кукерските костюми, ужасните им лица и ехтежа на звънците се сливат в онзи здравословен баланс на енергии и емоции, който ни вади от зимната летаргия и ни дава нови сили да продължим напред...още една година!

За контакти :
Читалище "Съгласие 1905"; Адрес: гр. Българово,
ул."Първи май"№1, община Бургас; saglasie1905@abv.bg
Тел: 0895 506 276; 0896730867;
051915/2032
Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания