''Номинирани'' събития

Празник на духовната музика в гр.Габрово
ежегодно събитие

гр.Габрово, община Габрово, Област Габрово

Вашата оценка
4.1 от 9 гласа
13.10.2023 г. -
14.10.2023 г.


 
Празник на духовната музика се провежда в деня на Света Петка Българска. Фестивалът е част от културната програма на Община Габрово, посветена на Деня на Света Петка Българска - 14 октомври, който е и празник на Габрово.
Фолклорни фестивали и събори
Празникът на духовната музика
е една от основните и значими културни прояви в Габрово наред с Фестивала на хумора и сатирата и Международния младежки фестивал на партньорските градове.
Фолклорни фестивали и събори
Той се провежда на 13 и 14 октомври всяка година в чест на 14 октомври - Ден на Света Петка, който е обявен за духовен празник на Габрово по решение на Общинския съвет на града.

Празниците, посветени на покровителката на Габрово, имат благородната цел чрез красотата и мъдростта на източноправославната музика и на значими образци от европейската сакрална хорова култура да спомагат за приобщаване към ценностите на християнската религия, за духовното и естетическо възпитание на хората.

Главна цел на фестивала е да покаже и популяризира църковните песнопения.

Основният акцент във всяко издание на фестивала пада върху източноправославното пеене, а когато присъстват католически или светски хорове, те изпълняват програмите си в светска зала.

Всяка година във фестивала вземат участие различни църковни и светски хорове от България, също и хорове от Балканите и Европа.
Фолклорни фестивали и събори
Празникът е първият в страната фестивал на духовната музика. Той е уникален с това, че изпълнителите в него не се повтарят.

Организатори на проявата са Министерството на културата, Община Габрово, архиерейското наместничество и Народно читалище “Габрово”.

За контакти :
Народно читалище „Габрово” ул. „Тимок” № 2, п.к. 208 5300 Габрово, e-mail: chitalistegabrovo@abv.bg тел./факс 066 804 136

Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община ГабровоАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания