''Номинирани'' събития

Детски мини Карнавал гр.Габрово
ежегодно събитие

гр.Габрово, община Габрово, Област Габрово

Вашата оценка
2 от 3 гласа
Май 2022

 
Детски мини Карнавал — третата събота на май, всяка година. В празничния календар на габровеца карнавалът се появява през миналия век, както, впрочем, става и с редица други селища, придобили нова – градска – характеристика в средата на 19. век или дори по-късно.
Фолклорни фестивали и събори
Карнавалната традиция в Габрово минава през четири етапа: олелийнята, карнавала през 60-70 г. на 20. в, карнавала от края на миналия век и най-новия – от началото на новото хилядолетие.
Фолклорни фестивали и събори
Тъкмо стихията на народното веселие се опитват да възстановят организаторите на първите десетдневки на хумора и сатирата (като се започне от 1965), а прочутите габровски анекдоти дават живителното начало на новия празник – карнавала на хумора и сатирата.

Всички участници са самодейци. Формално, създадената комисия по организиране и провеждане на габровския карнавал напомня карнавалните комитети в Западна Европа.

Така се стига до приемането на Габрово за член на Фондацията на европейските карнавални градове (FECC).

За разлика от олелийнята и западноевропейския карнавал, габровският карнавал от 70. г. (и до днес) не се организира в навечерието на Великденските пости. Дори на няколко пъти става през април – така още веднъж се подчертава връзката с хумора и сатирата.
Фолклорни фестивали и събори
Същевременно дълго време се организира ежегодно ежегоден е и в новия век и това му спечелва славата на традиционен празник със самобитен характер, превръща го в истински отдушник в натоварения ритъм на делника.

През всички години габровският карнавал на хумора, подобно на западноевропейския, има свои емблеми.

Например карнавалното шествие дълги години се води от “жив” Рачо Ковача , според легендата – основоположник на града; има церемония по отрязване на опашката на гигантска бутафорна котка (котката е емблема на габровския хумор), сред водещите карнавалното дефиле е и Ранката Барабанката , колоритен местен зевзек от първата половина на 20 в.

И темите на всяка “картина” са почерпени от заобикалящата ни действителност, широко се използват габровски вицове, нещо, което прави местния празник уникален.

За повече информация :
Детски мини Карнавал

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg; emilbakish@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания