''Номинирани'' събития

Събор на връх ''Св. Констатнтин'' в с.Делчево
ежегодно събитие

с.Делчево, община Гоце Делчев, Област Благоевград

Вашата оценка
4 от 1 глас
21.05.2022 г. -
21.05.2022 г.


 
Ежегоден Традиционен Събор на селото "Константин и Елена" - 21 май. Отбелязва се със събор с празнична литургия и курбан. Това е стар ритуал, свързан с култа към слънцето.
Фолклорни фестивали и събори
Празнува се на връх ''Св. Константин''
в Южен Пирин, над село Делчево, което се намира на 5 километра югозападно от град Гоце Делчев и от селото още 40 минути пеша до върха.
Фолклорни фестивали и събори
Селото има своеобразен архитектурен облик, в който хармонично са съчетани стръмния терен, амфитеатралното разположение на къщите и тесните, покрити с калдаръм улички.

Голяма част от жилищните сгради са строени в края на XIX и началото на XX век от местни майстори. Принадлежат към типа възрожденска къща: 27 от тях са паметници на културата.

Старинните му къщи,
повечето строени през втората половина на XIX в., са накацали амфитеатрално на стръмния югоизточен склон на планината. На някои места използува скалата направо за зид на приземния етаж и се наблюдава едно интересно вплитане на природата в архитектурния облик на селото. Доста от къщите са с еркерно наддаване на втория етаж. Те, в съчетание с тесните, виещи се по планинския скат улички с калдаръм, създават на места типична възрожденска атмосфера. По – голяма част от къщите на Делчево са обявени за архитектурни паметници на културата.

Църквата “Успение Богородично” е в центъра на селото. Строена през 1838 г. Тя е трикорабна каменна постройка с галерия от юг и купол на централния кораб (вероятно добавен при преустройството). Художествена стойност в интериора на църквата имат рисуваният дървен иконостас с 10 сцени от Шестоднева, изобразени върху подиконните пана (XIX в.), стари царски двери (края на XVI – XVII в.) и иконите (66 на брой XIXв).

Районът около селото е подходящ за екскурзии и планинарство, за обучения и алтернативен туризъм, за разходки с велосипеди, мотори и коне до „Попови ливади” и римската „Момина кула”.

По горските еко-пътеки ще намерите заслони с чешми и огнища, букова вода, живописни водопади и поляни с билки и гъби. Развиващия се селски и културен туризъм променя облика на селото в последните години.

Реновиран е площада, кметството и старото училище - вече Туристически Информационен Център. Предстои откриването на още няколко хотела и механи.

Селото разполага с над 120 места за настаняване в уникални Къщи за Гости: Панайотовата, Соломонтовата, Мангаловата, Четрафиловата, Янчевата, Златиновата, Карамановата, Пенковата и др.

За контакти :
Кметство: Телефон: 0887 465 026

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания