''Номинирани'' събития

Нестинарски танци в с.Стоманево
ежегодно събитие

с.Стоманово, Община Девин, Област Смолян

Вашата оценка
4 от 1 глас
03.06.2023 г. -
03.06.2023 г.


 
Всяка година на 3 юни в село Стоманево се провежда езически ритуал с нестинарски танци и курбан.
Фолклорни фестивали и събори
След нестинарските танци местният гледач от селото гледа на дошлите хора и прави предсказания. Събитието се провежда на живописна поляна на 2 km под селото в землището.
Фолклорни фестивали и събори
Ритуалът започва по обяд и продължава до късно вечерта след полунощ.

Пречки създава единствено лошият път, който започва на километър след разклона за село Селча - 6 километра след село Михалково. От 2003 година село Стоманово започва да празнува своите годишнини!

С голям събор населението отбелязва всяка следваща година. Събират се разпръснатите по целия свят жители на селото и се организират родови сбирки.

Стоманово е най-красивото село в света. Тук слънцето блести по-особено. Изгревът е невероятен,светлината като че ли изведнъж се изсипва и те озарява.

Самият въздух има особен аромат, който те изпълва с енергия.Вятърът в Стоманово те гали толкова ефирно, че се чувстваш омагьосан и винаги ти липсва. Самият изгрев, природата те зареждат с енергия и добри помисли. Заоблените върхове на планината придават на човек увереност и спокойствие.
Фолклорни фестивали и събори
Не можеш да се събудиш в Стоманово и да мислиш зло, това е изключено.Затова населението е добронамерено и миролюбиво, отворено към новостите и много лесно се приобщава.

Родолюбието е най-важна черта на стомановци.

Още от самото основаване на селото те са били задружни и са си помагали: при построяването на къщите, при прибирането на реколтата, при сватби и погребения всички са били единни. Поради малкия брой население те са изключително контактни.

Приличат на голямо семейство, всички познават проблемите си. Затова те са щастливи че са се родили и живеят в планината на Орфей и китното Стоманово.
Фолклорни фестивали и събори
Читалище "Светлина -1946"; e-mail nch_stomanovo@abv.bg; Телефон: +359 -0868672011
Кметство: Телефон: 0879221598; Е-mail: stomanevo@devin.bg


За повече информация :
Читалище Светлина - 1946Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания