''Номинирани'' събития

Шествие ''Бягането'' в гр.Елена
ежегодно събитие

гр.Елена, Община Елена, Област Велико Търново

Вашата оценка
4.6 от 7 гласа
05.12.2020 г. -
05.12.2020 г.


 
„Бягането”- на 5 декември всяка година населението се покланя пред подвига и внушителните паметници на загиналите при село Марян и западния край на града с шествие, останало в историческата памет на еленчани като „Бягането”.
<Фолклорни фестивали и събори
Недооценено в българската история
е мястото на боевете през 1877 г. при град Елена по отношение на крайния изход на войната.
Фолклорни фестивали и събори
На 4 и 5 декември 40-хилядната войска на Сюлейман паша настъпва от изток в посока Търново и Плевен. Градът е опожарен, но настъплението е спряно.
Фолклорни фестивали и събори
“Страхувам се- пише английският кореспондент на вестник “Таймс”, че друга история щях да имам за описание, ако не беше спряно настъплението при Елена. Важно и съществено е, че не се позволи на Сюлейман паша още същия ден да се озове пред Света гора (Търново), оттам Плевен бе само на 120 км.”
Фолклорни фестивали и събори
На доброволни начала са изработени десетки километри траншеи, пътища и други съоръжения. Подпомогнато е укрепването на позицията, която заема 34 Севски полк между Новачкини и Буйновци, подготвена е запасна отбранителна позиция при село Яковци.

Силно впечатление прави на кореспондентите трудът на жените, когато работят на шосето, както и в разузнаването. Що се отнася до помощта с храни, щедростта на обикновените хора е ненадмината. Постоянна грижа е и осигуряването на квартири за руските части.

Решителен се оказал безспорно боят при Елена- ключът за Търново и обсадения Плевен, а оттам и за целия ход на военните действия.

Общо Еленския отряд наброявал 5 000 души с 28 оръдия, а отрядът на Сюлейман паша по пътя Котел- Елена възлизал на 25 000 души редовна войска, 5 000 башибозуци и черкези, с 40 оръдия.

Независимо от малочислеността си руските части проявили необикновен героизъм.
Фолклорни фестивали и събори
С цената на тежки загуби- 1 800 души и 56 офицери Еленския отряд под командването на генерал-майор Домбровски предотвратил влизането на Сюлейман паша в Търново и оказването на помощ на Осман паша в най-критичния момент.

Сражението за Елена на 4 декември 1877 година започнало в 6.30-7.00 часа сутринта на предната Марянска позиция и завършило следобед западно от град Елена.

То продължило 8 часа. Може би това сражение се считало от историците само като един епизод от продължилата 8 месеца Руско-турска война и в мнозинството от изследванията, посветени на Освободителната война на него се отделяло много малко място.
Фолклорни фестивали и събори
Но факт е, че само пет дена след битката при Елена паднал и Плевен и войната тръгнала към логичната си развръзка.

За неуспеха във войната Сюлейман паша е осъден на 16 година затвор и по обвинението, че не е извлякъл и “най-малка полза” от победата при Елена и по този начин става “причина за капитулацията на плевенската армия.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община ЕленаАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания