''Номинирани'' събития

Празник на ''Светата Евхаристия'' в енория ''Св. Андрей'' в с.Калояново
ежегодно събитие

с.Калояново,Община Калояново,Област Пловдив

Вашата оценка
3.5 от 2 гласа
14.06.2021 г. -
14.06.2021 г.


 
Празникът на Светата Евхаристия в енория "Св. Андрей" - Калояново. На 14 юни католическата енория „Св. Андрей” в Калояново тържествено отбеляза празника Тяло и Кръв Христови.
Фолклорни фестивали и събори
Още преди празничния звън на камбаните храмът започна да се изпълва с народ. Вярващите с радост взеха участие в тържествената Света Литургия и в последвалото я традиционно шествие из улиците на селото.

В проповедта си енорийският свещеник отец разказа няколко поучителни истории за това как трябва да се отнасяме с уважение и преклонение към Тялото и Кръвта Христови. Чрез почитта си към Светата Евхаристия ние се доближаваме все повече до Бог, а Той пък ни праща Своите благодати.

Една от случките, на които се спря проповедникът, разказва как двама крадци откраднали от една църква чашата с Христовата Кръв, както и Тялото Христово – хостията, и Ги изхвърлили на боклука. Когато енорийският свещеник открил, че Светата Евхаристия липсва, тръгнал да я търси из селото. Не намерил никъде чашата, а само видял на боклука парченцето осветен хляб, в което бил Исус. То обаче не лежало в сметта, а в една чинийка от черен восък, направен от пчелите.

Отеца подчерта, че дори и хората да не проявявали уважение към Светото Причастие, животните го правели. И допълни, че трябва с повече почит да се отнасяме към Евхаристията, трябва да я заслужим с богоугодните си дела.

След края на Литургията всички се отправиха в процесия, начело на която бе Разпятието.

Следваха деца, облечени в бяло и с крилца на ангелчета, които, старателно подготвени от сестрите-пасионистки в енорията, сипеха цветя пред Светото Причастие. От няколко години вече стана традиция олтарите да се правят при двете капели – капелата на Блажена Дева Мария и капелата на Свети Йосиф с Детенцето Исус.

Така бе и тази година. Първото спиране на шествието бе пред бялата статуя на Божията Майка. Второто поклонение пред Светото Причастие бе пред статуята на Св. Йосиф. Процесията приключи отново в църквата, където бе даден и последния благослов.

Денят приключи с организирания същата вечер на католически събор в местността „Читаците”. Инициативата за това събиране принадлежи отново на отеца. В програмата бяха включени забавни игри за малки и големи, песни и танци, а гвозеят на програмата бяха изпълненията на танцовия състав „Християнче” към енория „Св. Андрей”.

За контакти: 03123 / 24 60 ; kultura.kaloianovo@mail.bg

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания