''Номинирани'' събития

Храмов празник ''Св. Илия'' и Събор в с.Кюлевча
ежегодно събитие

с.Кюлевча,Община Каспичан,Област Шумен

Вашата оценка
4 от 2 гласа
02.08.2020 г. -
02.08.2020 г.


 
Общоселският събор и празникът на църквата се провеждат ежегодно на 2 август — Илинден по стар стил.
Фолклорни фестивали и събори
Село Кюлевча се намира на около 3 км. югоизточно от село Мадара. Разположено е на скат в подножието на скали, които са част от Провадийското плато. На същия скален масив се намира една от най-големите забележителности на България - Мадарски конник.
Фолклорни фестивали и събори
Подлагани с хилядолетия на ерозия, варовиковите скали са придобили причудливи форми, които създават невероятно впечатление.

Преди опожаряването на селото през 1828 година в селото е съществувала църква при Матракювата чешма. В близък двор по-късно са намерени венчилките от нея. На петдесетина петра до чешмата в местността "сараето" са най-старите гробища на селището. Остатък от тях е голям каменен кръст, най-вероятно от 13-14 век, каквито се срещат и в Косово и Калугерица. В оградите на съседни дворове са преизползвани десетина надгробия с характерни изображения на занаята на починалите, най-често анонимни.

От местен камък е изработена и сегашната църква през октомври 1857 година. Тя е най-забележителният паметник на възрожденската архитектура в околността и най-ранната от всички православни храмове по Сърта.

Според кюлевчанска легенда в строежа със средства и труд са участвали и местни мюсюлмани. В двора ѝ са погребани ктиторите и първите свещеници. Къщата на един от тях, макар и в руини е запазена и до днес. Тя е и единствената действаща в момента в околността.

Храмовият ѝ празник е на Илинден - 20 юли, но местното население продължава да празнува събора си на 2 август по стар стил.

Сред възрастните хора все още е жив споменът за традиционните обичаи и обреди от православния цикъл в езическият им вариант.
Според спомените на възрастната Велинка Тонева:

На свети Харалампий, закрилника от чумата според народното поверие, в центъра на селото, пред каменен стълб на кръстопът възрастните жени са колели черна кокошка. Взръката с езическите обреди към Хеката е очевидна.

На свети Власий са правели хлебчета и са ги слагали в ярмата на добитъка. Традиционна е била кушията на Тодоровден, а на Гергьовден освещаването и коленето на агне.

На Гергьовден по спомени на най-възрастните жени, хорото се е извивало на една поляна под скалите на около два километра по посока Мадара. В близост на съседна поляна има запазен соларен кръг от побити в кръг двуметрови камъни, които най-вероятно са български девташлари. Запазената и до днес легенда гласи, че змеят, който живеел в съседната пещера, която показват и днес, си харесал мома от хорото, грабнал я и я зазидал в пещерата. Характерната растителност над навеса, според преданието е косата ѝ, а потичащата точно в нощта срещу Гергьовден вода в две изкуствени вдлъбнатини в скалата са сълзите ѝ.

Плитката пещера се нарича Чашките.
Жените разказват, че още по тъмно на Гергьовден са отивали да си наливат от водата, която имала лечебни свойства и слепи проглеждали. Песенният фолклор за Гергьовден наброява повече от 50 уникални песни, които все още се помнят. Известната песен в македонски вариант "Назад, назад, либе ...", в странджанския вариант "Назад, назад, либе Маринко", тук се пее по друга мелодия като "Назад, назад, любе Маринко". Интересно е, че е пренесен и в бесарабските села и днес все още я пеят потомците на преселниците.


За контакти :
Кметство: +359 05327 20-24

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания