''Номинирани'' събития

Кукери в с.Сирищник
ежегодно събитие

с.Сирищник,община Ковачевица,област Перник

Вашата оценка
4.2 от 5 гласа
14.01.2021 г. -
14.01.2021 г.


 
На 14 януари се чества празникът на кукерите. На предния ден мъжете се обличат с костюми, които през последните години са доста съвременни, макар, че се носят и маски на животни - мечки, вълци, лисици, както и на птици.
Фолклорни фестивали и събори
Според възрастните хора тези маски се наричали лици (ликове). Както и в други краища на страната се носят големи звънци около кръста.
Фолклорни фестивали и събори
Между кукерите има булка, поп, дявол, мечка и мечкар. На 14.01. хората се събират в центъра на селото около паметника, където започват шеги и закачки до късния следобед.
Фолклорни фестивали и събори
Селото се намира на 25 километра западно от град Перник и на 45 км от София , в близост до големия риболовен язовир Пчелина.

През него преминава река Светля, която се влива в река Струма. Най-висок връх в Рудина планина (Рудини), който се издига над селото, е Сирищнишка рудина - 1172 м. Сирищнишка река пресича селото и се влива в река Светля.

През 1972 г. село Сирищник е присъединено към село Ковачевци, Пернишко. Впоследствие, след демократичните промени, през 1991 година, отново се отделя като самостоятелно селище.
Фолклорни фестивали и събори
Православно християнство - православен храм "Света Неделя". Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ с над 100 годишна история. Читалище "Алеко Константинов".

В центъра на селото има паметник, построен в чест на загиналите български войници, родени там.

На няколко километра от Сирищник се намира хижа „Джамен“. В близост до селото има останки от антично селище.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти : Тел. : 0884705025Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания