''Номинирани'' събития

Обичай ''Сурва'' в с.Светля
ежегодно събитие

с.Светля,Община Ковачевци,Област Перник

Вашата оценка
4.4 от 8 гласа
13.01.2021 г. -
14.01.2021 г.


 
От стари времена в Светля съществува традицията Сурова, ''Сурва'' , която се провежда на 13 срещу 14 януари, като символ за изгонване на злите духове, за плодородие и щастие.
Фолклорни фестивали и събори
Фестивалът "Сурва"
има почти половинвековна история. Обичаят идва от древни езически времена и е съхранена до днес като част от българската фолклорна традиция.
Фолклорни фестивали и събори
Участниците се наричат кукери или сурвакари. На Сурва ритуално се прогонват злите духове – сред страшни маски, звуци от чанове и ритмични танци.
Фолклорни фестивали и събори
Традицията се съхранява благодарение на приемствеността, предавана по естествен път – от поколение на поколение. Най-малките кукери и сурвакари са невръстни деца. Това е най-добрият начин да бъдат запалени и традицията да оцелее, разказват кукери четвърто поколение.

Суровакарската група на селото е носител на редица престижни награди от фестивали в България и чужбина.
Фолклорни фестивали и събори
Народен обичай "СУРВА”
в пернишко е вписан в националната представителна листа на нематериалното културно наследство “Живи човешки съкровища – България” от 2012 г. и кандидат за вписване в представителната листа на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството.

Село Светля е известно с най - добрата суровакарска група не само в област Перник, но и в цяла България.


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg

Фолклорни фестивали и събори
За контакти : Тел.: 0884705026


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания