''Номинирани'' събития

Честване на Бабинден в с.Драговищица
ежегодно събитие

с.Драговищица,Община Кюстендил,Област Кюстендил

Вашата оценка
4.5 от 2 гласа
21.01.2021 г. -
21.01.2021 г.


 
Читалище "Славчо Темкин" с. Драговища организира празник по случай Бабинден. Над 80 жени отпразнуваха Бабинден в Драговищица на 21 януари.
Фолклорни фестивали и събори
Самодейната фолклорна група към читалището се включи активно.

Както на местните жители, така и на гостите от други населени места, които бяха дошли да уважат събитието бе изключително интересен начинът, по който жените от групата за автентичен фолклор при читалище „Славчо Темкин” възстановиха обичая, съпътстващ този ден.

Бабинден в Драговищица се превръща в една хубава традиция, организирана от кмета и НЧ "Г. С. Раковски", която обединява жителите и ги кара да се чувстват като една общност.

Както традицията повелява, момченцето бе измито с вода, намазано с мед и дарено с чорапи от бабата акушерка. Майката на бебето пък дари бабата с кърпа и риза.
Фолклорни фестивали и събори
Село Драговищица се намира в планински район. През него тече река Драговищица. Селото е образувано през 1956 година от сливането на селата Ямборано на левия бряг на Драговищица и Перивол на десния.

Село Перивол е споменато във фалшифицираната грамота-хрисовул на сръбския крал Стефан Дечански (1321-1331) за дарените селища на манастира "Свети Никола Мрачки" при село Пещера, Радомирско.

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагали при раждане на младите булки и невести, които са раждали.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти : Село Драговищица
Читалище "Георги Сава Раковски"; Адрес: "Първа" 87; Телефон: +359 07118-330; Email: rakovski_dr@abv.bg
Кметство п.к 2564; Телефон: +359 (0)884 885168-служебен; 0882 88 50 45Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания