''Номинирани'' събития

''Панагия - въздигане на хляба'' в гр.Кюстендил
ежегодно събитие

гр.Кюстендил,Община Кюстендил,Област Кюстендил

Вашата оценка
4 от 2 гласа
14.08.2022 г. -
15.08.2022 г.


 
В средата на месец август – 15 август е ”Успение на Пресвета Богородица” и Кюстендил отбелязва “Панагия - въздигане на хляба”. Този своеобразен празник е свързан с духовната култура на православното население от кюстендилския край.
Фолклорни фестивали и събори
“Панагия”
е името, с което се нарича Богородица, въздигането и обредното разчупване на хляба, неговото преломяване и изяждане заедно.
Фолклорни фестивали и събори
Панагията е практиката на Христос и апостолите, на древната църковна община, преминала през времената и различните култури - съхранена от дедите ни и донесена до наше време, чрез празниците на църквата и народната традиция.

Панагия са медалъоните с богородични изображения, които йерарсите носят, на Панагия са наречени църкви, крепостни стени, дори градове.

На празника “Панагия - въздигане на хляба” се събират отделните смислови фрагменти на това понятие и се подреждат в тематичен празничен и художествен пъзел, всяка от които носи името Панагия. Изложбата е “Панагия”; питите, изразяват “Панагия”; музиката е за “Панагия”, обредът е посветен на “Панагия”.

На 15 август се прави иконографска изложба, съпроводена с изложение на обредни хлябове, т.нар. Богородични пити, с което се подчертава семантичната свързаност на иконата с хляба - веществени носители на духовни реалности.

На 15 август по традиция жените в Кюстендил месят хляб с молитва за добруване, украсяват ги с пластики от самото тесто, изразяващи най-значимите идеи от бита и ги занасят в храма с благодарност към Богородица.

Празникът “Панагия” се провежда около катедралата ”Успение на Пресвета Богородица” и е културен форум за представяне на българската православна традиция и черковното художествено и певческо изкуство.

Изложението има конкурсен характер за най-автентично пресъздаване на традицията и съобразяване с черковния канон, с което участниците се насърчават към утвърждаване, популяризиране и съхранение на културно-историческото наследство.

За повече информация :
Община Кюстендил

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания