''Номинирани'' събития

''Ден на дините'' в с.Петревене
ежегодно събитие

с.Петревене,Община Луковит,Област Ловеч

Вашата оценка
4.5 от 4 гласа
18.08.2020 г. -
18.08.2020 г.


 
Празникът се провежда всяка година през месец август, в предпоследната събота от месеца !
Фолклорни фестивали и събори
Най-скъпият и очакван празник за селото е бил и си остава "Ден на дините". Преди десетилетия селяните се изправят пред страшна беда - нямали пари да си закупят жито за да засеят малкото плодородна земя.
Фолклорни фестивали и събори
Разравяли мравуняците без полза. И тогава по-богати съседи предлагат да откупят събора срещу 70 крини жито. Свило се селското сърце, накърнена е неговата чест - та нали село без събор е като човек без име.
Фолклорни фестивали и събори
Дали Петревенчани своя събор. Взели житото, засяли го, но после разбрали : без хляб е лошо, но без събор е още по-лошо.
Фолклорни фестивали и събори
И така години наред враждуват Петревенчани и Тодориченци за териториите, докато през 1936 година идва съдия от Плевен и слага граница на земите. Изорават нашите Петревенчани една ивица земя, дали на всяко домакинство по 1,5 дка земя и засадили дини. Раждат се много дини, едри като крини, но няма пазар.

По-младите мъже тръгват от къща на къща, събират огромно количество и ги вкарват в училището.

Всеки Петревенчанин и другоселец можел да яде колкото иска, но при едно условие - да посети изложбата на карикатуриста Никола Велев в Читалището

От тогава минаха много години, селото има вече свой празник, много по весел, по-интересен и по-забавен от събора. Всяко поколение внася нещо ново и по-вълнуващо.

Не случайно е, че много Петревенчани заминаха по различни поводи далеч зад пределите на селото, но на този ден са тук при корена си, при извора на живота.

И днес на сред годината за пореден път пак празника на динята е главна точка в дневния ред. И този ден стопаните с дини от бостаните даряват минурачите без чет.

Други празници:
- Посрещане на първа пролет
- Празнуване на Трифон Зарезан
- Празнуване на "Бабин ден"
- Коледа
- Коледари
- Поднасяне на венец за 3-ти март


Село Петревене е разположено изцяло на тераси на река Златна Панега. Намира се недалеч от самата река на нейния ляв бряг. През селото преминава главен шосеен път София - Русе и София.

През с. Петревене минава карстовата река Златна Панега. Красива и чиста, известна с това, че е единствената равнинна река у нас, в която се въди по естествен начин балканска пъстърва.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти: Кметство: Тел.: 06981/ 2214Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания