''Номинирани'' събития

''Ергенска Вартоломеева сватба'' с.Козаревец
ежегодно събитие

с.Козаревец,Община Лясковец,Област Велико Търново

Вашата оценка
4.7 от 6 гласа
02.02.2023 г. -
02.02.2023 г.


 
Двама мъже препотвърдиха брачната си клетва в Козаревец. Кютюк Мара и Дълъг Мочо отново си казаха “Да” в името на популярна в селото традиция - Ергенска вартоломеева сватба.
Фолклорни фестивали и събори
Традиционния ритуал „Ергенска Вартоломеева сватба” организират в Козаревец. Атрактивното мероприятие ще е сутринта, а кулминацията е карнавално шествие, което ще обиколи селските улици от 11.30 до 12 ч. и ще завърши с „венчавка” на площада.
Фолклорни фестивали и събори
Организаторите от ръководството на читалище „Земеделец” и кметството канят всички весели хора от региона. Обичаят с езически корени е възкресен през 2008 г. след многогодишно прекъсване.
Фолклорни фестивали и събори
Целта е да се осмеят старите ергени и да бъдат подтикнати да създават семейства с моми от селото.
Фолклорни фестивали и събори
„Всичко се прави обредно с цел предизвикване на ергените да встъпят в брак”. Според архивите на читалището за първи път подобна проява там е правена през 1930 година.
Фолклорни фестивали и събори
В с.Козаревец още живее един по езически неудържим в пищността си празник, призван да затвори един кръг от обреди с играта “ергенска сватба”.

Един невероятен ритуал, пълно с емоции преживяване за всички възрасти в името на това да се множат семействата, и да намаляват ергените.

Народно читалище “Земеделец-1899”
с.Козаревец възприе идеята за възраждане на типичната за селото ни ергенска вартоломеева сватба. Традиция прекъсната вече 18 г., чиито корени се крият в далечната 1930 г.

Всички ритуали, действия, наричания и пожелания се правят на обратно и целят предизвикване на ергените да встъпят в брак.

Ритуалът е възстановен по спомени на участници в предишни сватбени шествия, читалищни архивни материали, снимки и най-вече с огромното желание на 37 козаревчани решили да превърнат Ергенската сватба в невероятно зрелище, представяйки различни персонажи от народния бит.

В изцяло мъжкия ритуал всичко е наобратно - наричанията, пожеланията. В него се включват близо 30 персонажа от ежедневието - свекър и свекърва, поп, околийски и др..
Фолклорни фестивали и събори
С Ергенската сватба се затваря обреден цикъл, чиято цел е да се умножават браковете.

За контакти :
Читалище "Земеделец 1899"
Адрес: ул."Васил Левски"48п.к.5148; Село Козаревец
Email: dani_andreeva75@abv.bg
Телефон: 0619 5148
Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания