''Номинирани'' събития

Кукерски игри в с.Люлин
ежегодно събитие

с.Люлин,Община Перник,Област Перник

Вашата оценка
4.3 от 8 гласа
13.01.2021 г. -
14.01.2021 г.


 
На 13 срещу 14 януари се провеждат традиционни кукерски игри, на която присъстват жители и гости на селото. Този празник произлиза от древен езически обичай, който днес се е превърнал в уникален празник-спектакъл.
Фолклорни фестивали и събори Многобройна, разнолика и колоритна група сурвакари изнася невероятно представление под ритми от чанове, тъпани, гайди, хлопатари.
Фолклорни фестивали и събори
Суровашките танци са най-разнообразни по мотиви, ритми и форма.
Фолклорни фестивали и събори
Местните казват, че който е присъствал, винаги се връща отново. След това се включва в Медународния фестивал "Сурва" в Перник.
Фолклорни фестивали и събори
Интересна е старата църква "Архангел Михаил", строена през 1821 г. С.Люлин е старо селище. С.Райлово се споменава в турски документи от 1450г, а с.Църнел - от 1576 г.

Една легенда разказва:
....Било много отдавна. Турските орди обсадили и атакували софийската твърдина. Българите не се предавали. Тогава турците почнали жестоко да опустошават. Обитателите на селищата потърсили убежище в горите. Под Райлово градище населението се криело в стари руини, подземия, оцелели от по-раншни битки.

Свирепите турци опожарили изоставеното село, разграбили имотите и се устремили към върха. По пътя си настигнали по пътеката немощна старица, която спасила живота си с предателство. Изведени изпод земята съселяните ѝ загинали под ятагана на поробителите. По дола потекъл кървав поток... Сега този дол носи зловещото име Кървави дол...
Фолклорни фестивали и събори
Запустялото село обрасло с трева. Никой не минавал през него. Минали години и турците наново почнали да безчинстват и отново българите се скрили в горите и създали ново село. Създала го раята и затова го нарекли Райово, Райлово. А една съсухрена старица, самотна и нещастна се установила далеч от другите, струпала колиба и заживяла. Така по името на старицата баба Църна се нарекло основаното от нея село Църнел...


На 6 септември се чества ден на Съединението (обединението между селата Църнел и Райлово) с новото име Люлин.
Фолклорни фестивали и събори


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


За контакти : Телефони: 07717/ 20-29

За повече информация :
Сайт на с.Люлин

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания