''Номинирани'' събития

Събор на аязмото ''Св.Марина'' в с.Пороище
ежегодно събитие

с.Пороище,Община Разград,Област Разград

Вашата оценка
3.8 от 5 гласа
17.07.2020 г. -
17.07.2020 г.


 
На по-малко от километър от центъра на разградското село Пороище се намира пещерата-аязмо „Св. Марина“ – една от най-големите забележителности тук, заедно с единствената в Североизточна България вкопана църква „Св. Атанасий“.
Фолклорни фестивали и събори
Провежда се традиционен летен сбор на празника Св. Марина. От пещерата извира поточе, което преминава през селото и се влива в Бели Лом.
Фолклорни фестивали и събори
Установено е,че през нея тече подземна река. Чрез оцветяване с червена безвредна боя се е видяло, че водата излиза в района на бензиностанция "Шел", на изхода на гр. Разград.

През селото минават 2 малки рекички водещи началото си - едната западно от селото на 2 км и наречена "Св. Марина", а другата от южна посока- "Хаджи Ивановата чешма". Двете рекички се обединяват в края на селото, след което на 4 км. в северна посока се вливат в река Бели Лом. През лятото рекичките са пресъхнали.

Останките от римско време подсказват за съществуването на селище по тези земи още преди Христа.

Още траките открили скална пещера край селото,
която устроили и използвали като свещено място за молитви. Заради честите военни сражения хората се укривали и тайно се молели за помощ, а по скрити пътеки се стремели да запазят в тайна това свято място.

Пещерата била украсена с ритуални пещерни фрески, но силни дъждове и порои са затлачвали святото място и много от фреските са заличени. През 17 век в деня на Св.Троица, местното население със свещеници и хоругви се събирало пред малкия извор в пещерата и извършвали водосвет.

През на пролетта на 1907 година аязмото е отново открито, а кладенчето и пещерата почистени. Оформено е скално предверие, покрито с бетонна плоча като параклис и молитвен кът в почит към Света Марина.
Фолклорни фестивали и събори
Поради факта, че селото е било изцяло българско и то с население близко до това на Разград именно в селото е основан революционен комитет от съратника на Левски - Ангел Кънчев. Къщата където е основан революционния комитет е запазена и до днес като музей.

Същата се посещава всяка година от учениците от разградските училища, организирайки поход до селото в памет на Великия революционер Васил Левски и неговите съратници.

В селото е запазена може би най-старата християнска църква в този регион,строена през турско и вкопана на няколко метра под земята /за да не привлича вниманието на тогавашната турска управа/. Селото дава жертви във всички войни в които участва България след освобождението си от турско робство.

Паметник на загиналите в Балканската и Първата световна война има в двора на бившето основно училище "Хр. Смирненски". В чест на загиналите антифашисти има паметни плочи в къщите където те са живели, паметник в центъра на селото и мемориална чешма.
Фолклорни фестивали и събори
Много са легендите и преданията, свързани с аязмото „Света Марина“.Счита се, че тук е имало трaкийско светилище, което по-късно станало християнско.

Запазено е и предание за млада жена другоселка, която влязла навътре в пещерата и не се върнала, а това била самата Света Марина.

Според друга легенда, богат турчин излекувал малката си сляпа дъщеря, като миел всеки ден очите й с лековитата вода от аязмото. На празника на Света Марина детето прогледнало и в знак на благодарност той купил земите около аязмото и ги подарил на местната църква.

За контакти :
НЧ "Просвета-1919 г."; Телефон 0876622678,0878948439;
E-mail: nch_prosveta1919@abv.bg
Кметство: poroishte@razgrad.bg; Телефон: (084) 620 991Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания