''Номинирани'' събития

Храмов празник на Ресиловският манастир ''Покров Богородичен'' и Събор в с.Ресилово
ежегодно събитие

с.Ресилово,Община Сапарева баня,Област Кюстендил

Вашата оценка
4.3 от 6 гласа
01.10.2023 г. -
01.10.2023 г.


 
Годишният събор на селото се провежда всяка година на 1 октомври.
Фолклорни фестивали и събори
Ако се намирате в областта през есента, добре е да знаете, че храмовият празник на манастира е 1 октомври.
Фолклорни фестивали и събори
Тогава можете да чуете народна музика, която се свири от рано до късно вечер, гостите играят хоро. Предлагат се отлични ястия и напитки.

Ресиловският манастир „Покров Богородичен“

Със своето живописно местоположение и с оформлението на обновената сграда в стила на традиционната българска манастирска архитектура той представлява особен интерес като християнски паметник на културата и туристически обект.

Обителта е един от малкото останали действащи женски манастири в България. Всяка година в края на лятото – 1 октомври, когато е храмовият празник, тук се събират хиляди гости от района и от цялата страна, както това се е правило от незапомнени времена.

Тази местност е била обитавана през късната античност и средновековието. От това време до началото на XX в. останало само едно старо оброчище.

През 30-те години монахинята сестра Елена става инициатор за построяването на манастирска постройка. Строителството започва през 1932 г. и завършва през 1940 г.
Фолклорни фестивали и събори
От 1995 до 1998 г. се построява нова сграда за метох на манастира, като в едното крило са килиите на монахините.

В борбата за църковна независимост през Възраждането, българите тук съграждат черквата “Св. Никола” през 1853 година,построена от Христо Върголомов чийто син Поп Петър Попов е първият свещенник в църквата "Св. Никола".
Фолклорни фестивали и събори
За контакти : тел.: 07030/ 2480Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания