''Номинирани'' събития

Обичай ''Невруз'' в с.Жижево
ежегодно събитие

с.Жижево,Община Сатовча,Област Благоевград

Вашата оценка
3.7 от 3 гласа
21.03.2019 г. -
22.03.2019 г.


 
Невруз се отбелязва на 21 или 22 март. Огънят има особено място в ритуала. При подновяването му от него трябва да си вземе всяко семейство. След това се прескача за здраве.
Фолклорни фестивали и събори
От сутринта се измитат къщата, оборът и дворът. Сметта се подпалва, като в нея сипват смола, за да прогони “лошия” дим.
Фолклорни фестивали и събори
Заранта тръгва на обиколка из къщите и Джамал - човекът страшилище, за да подгони болестите и злото, да ги откара при огъня, да изгорят. Хората му дават малка питка хляб, с който той уж примамва злото и болестите към огъня.

Джамал слага питките в торба и ги занася далеч в гората. Закача торбата на изсъхнало дърво или сух клон, като по пътя залъгва “злините”:
- “Хайде с мене, ще ви заведа на пазар, да си харесате нови дрехи” или “Хайде с мене, ще ви водя в друго село, там е по-хубаво”.

Завежда ги до огъня. Ако не изгорят, ги води в гората и като закачи торбата, казва:
- “Сега ме чакайте тук, ще дойда”.

И се връща по друг път към селото.Ако няма наоколо дървета, Джамал носи питките на реката и им казва:
- “Сега ще пийна малко вода и ще продължим.”

Но вместо да пие, пуска торбата във водата. Може болестите и злото да викат подир него, но той трябва да се върне по друг път и да не поглежда назад, за да не се върнат с него. Случва се Джамал да забрави това и тогава селото боледува или го сполетява зло.

Този ритуал е бил привилегия на определено семейство и се предавал от баща на син.
Фолклорни фестивали и събори
Запалването на огъня става от четирима души. Двама държат по една суха лескова пръчка и ги търкат една в друга, а други двама доближават праханта. От новия огън трябва да си вземе всяко семейство, за да поднови домашното огнище. След това всеки прескача огъня за здраве.

На този ден Природата издиша за втори път по-топлия си дъх, затова по поляните цъфти двуустното цвете “ики ченели”.

В легендата се разказва, че Великият Танръ на този ден създал човешката раса с огнения си дъх, който е вътре в човека и там е душата му. Този дъх е невидим, но е част от огнения пламък - светлината в душата.

Чрез нея човек може да се слее в небитието, ако е успял да съхрани в себе си тази светлина.

На този ден се сменят и Пери къзларъ със Саръ къзлар /самовилите със самодивите/. Самовилите се скриват в кладенците, да не ги стопява слънцето до появата на първото заледяване, когато отново ще царуват на воля. Често “крадът” децата, които през лятото надничат в кладенците. Майките именно със Саръ къзлар плашат малчуганите.

Празникът Невруз продължава през целия ден. Оттук насетне каквото и да се посади, не замръзва.

На този ден се смята, че е роден основоположникът на алевизма Али и се отбелязва Алианската нова година. Освен това се смята, че на този ден е създаден светът.

Бог дарява живот на Адам, а Мохамед е обявен за пророк. За празничната трапеза задължително се приготвят сварена кокошка и сварени яйца, които символизират 40-те посветени в божието тайнство.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти :
Начално Училище "Яне Сандански"
Телефон: +359 (0)7545 2183; +359 (0)887 743330
Телефон: 0879 / 121754Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания