''Номинирани'' събития

Празник на ''Маскарадните игри'' в Община Сливен
ежегодно събитие

с.Глушник,Община Сливен,Област Сливен

Вашата оценка
4 от 7 гласа
22.02.2020 г. -
23.02.2020 г.


 
Регионалният празник на маскарадните игри има състезателен характер и се провежда всяка година около Сирни заговезни със смяна на домакинството на населени места от община Сливен.
Фолклорни фестивали и събори
Около 300 самодейци от 14 читалища от общините Сливен, Тунджа, Стара Загора и Казанлък участват днес в традиционния регионален празник „Маскарадни игри”.
Фолклорни фестивали и събори
Ако културата на селището, предлагащо домакинство, маскарадната обредност се съотнася със зимния празничен цикъл, се променя времето на провеждане на събора.
Фолклорни фестивали и събори
Организирането и провеждането на този празник цели да стимулира процесите на проучване на маскарадната обредност, на нейното съхраняване и популяризиране.
Фолклорни фестивали и събори
В събора участват самодейни състави от региона и страната. Сред обичаите, които ще бъдат възпроизведени, са „Сирни заговезни”, „Заораване”, „Кукувден”, посрещане на кукери в дома.

Представянето на колективите се осъществява тематично в рамките на традиционния годишен календар на обредния цикъл в категориите:
- "Зимна маскарадна обредност",
- "Пролетна маскарадна обредност",
- "Лятна маскарадна обредност" и
- "Семейна маскарадна обредност".

По време на събора ще се проведат конкурси за най–точно възпроизвеждане на обред с подчертани специфики на фолклорната култура от съответното селище, за най-точно възпроизвеждане на фрагмент от обред и за обредно облекло, маска, реквизит и вярната им реконструкция.

Всички състави ще бъдат оценявани от жури.

Начало на Маскарадните игри даде кметът на Сливен. Той благодари на участниците, гостите и организаторите на фестивала за това, че поддържат жива българската традиция.
Фолклорни фестивали и събори
В конкурсната програма участват читалищните колективи от сливенските села Глушник, Драгоданово, Трапоклово, Биково, Блатец, Тополчане, Калояново, Горно Александрово, Николаево, Младово, Камен. Кукери и обичай Сирни Заговезни представят НЧ „Зора 1902” с.Голямо Дряново, община Казанлък, с.Челник, община Тунджа и НЧ „Кирил и Методий” - с. Александрово, община Стара Загора.

Жури отличава най-добрите. Всеки състав получава диплом за участие.
Фолклорни фестивали и събори
Целта е да се стимулират процесите на проучване на маскарадната обредност, на съхраняване и популяризиране на регионалната и локалната фолклорна традиция и предаването й на младите поколения като фундамент на националната култура.

В продължение на два дни кукерски хлопки огласят селото, като вечерта на вторият ден неделя кукерите извършват преораване на селсия мегдан.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община СливенАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания