''Номинирани'' събития

Живи картини на Паметника на Дядо Нейо в с.Черни вит
ежегодно събитие

с.Черни вит,община Тетевен,област Ловеч

Вашата оценка
3 от 2 гласа
21.05.2022 г. -
21.05.2022 г.


 
Всяка година на 21 май се разиграва жива картина на Паметника на Дядо Нейо-жител на село Черни Вит укрил Бенковски и неговите четници в пещера над селото, която по-късно поколенията наричат 'Бенковската пещера'.
Самодейци от местното читалище пресъздават живи картини от историята, а близо 1000 души тръгват на поход до пещерата, където се е укривал Бенковски.

Подобно събитие се организира през втората събота на месец юни пред Паметника на Ботевите четници-Никола Войновски и Илия Милчев Пандурски в местността Десеткар. Самодейци от местното читалище „Христо Смирненски” възстановяват най-емоционалните страници от историята.

В края на годината, на 15 декември, се чества датата, на която Черни Вит е обявен за самостоятелна селска община. Този ден се отбелязва тържествено в църквата, където се събират и най-възрастните, и най-малките жители на селото.

За контакти :
Служебен телефон: GSM +359884330275

Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания