''Номинирани'' събития

Храмов празник на женският манастир ''Успение на Пресвета Богородица'' в с.Кабиле
ежегодно събитие

с.Кабиле,община Тунджа,област Ямбол

Вашата оценка
2.7 от 3 гласа
15.08.2022 г. -
15.08.2022 г.


 
На 15 август (Успение на Пресвета Богородица) се провежда събор в района на едноименния манастир.
На 15 август (Успение на Света Богородица) се провежда събор в района на едноименния манастир. През 2007 г. на 08 септември е възстановен празникът на с. Кабиле от кмета на селото Г.Динев с помощта на завърналите се от Ирак войници от село Кабиле .От 2010 г. празника по предложение на жителите на селото ще се провежда на 21 септември , така както е било години на ред.
Въпреки че манастира бил разрушен, споменът за магическия извор останал.В далечната 1898 г. на Стоян Ганев от село Извор (дн. Кабиле), докато си почивал на нивата, му се присънила облечена в черно жена, която му посочила мястото на лечебния извор. Орачът започнал да копае и водата бликнала от недрата на земята. Край него случайно минал съселянинът му Иван Бонев, който се оплаквал от болки в очите, и след като пил от бистрата животворна течност, на секундата оздравял.

През 1918г. възрастна жена от Сливен, след пророчески сън открила отново извора на Кабиленския манастир и там бил построен малък параклис, около който впоследствие в периода 1919 - 1944г. се издигнал манастир. Най-голяма заслуга за постряването на манастира имал Георги Николов от с. Ген. Инзово, който пътувал с години от село на село и събирал дарения за строежа. От 1995г. игуменка на Кабиленския манастир е монахиня Минодора и освен нея има още 4 монахини.

Днес Кабиленския девически манастир е действащ и най-ценното в него е лечебния му извор, който е посещаван от много болни хора.Вярата в целебната вода и християнския морал влекат насам миряните за кръщавки и ритуална лечебна баня, а съчетанието с култа към Богородица някак естествено поддържа благотворното влияние на извора към тайнството на зачеването.

Зеленият оазис насред ямболското поле привлича посетители, но те не търсят почивка и развлечения. Хората отиват там, защото вярват в чудесното изцеление, което ще им даде Божията майка чрез лечебния извор. Аязмото е каптирано в удобна чешма, от която богомолците си наливат пълни шишета с безценната течност, лекуваща очни и нервни заболявания. Изградена е и къпалня, в която всеки може да се облее със свещената вода за здраве.

Телефон за връзка: 04712/ 583
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания