''Номинирани'' събития

Покоряване на Лясковския връх с.Ново Лески
ежегодно събитие

с.Ново Лески,Община Хаджидимово,Област Благоевград

Вашата оценка
22.05.2022 г. -
22.05.2022 г.


 
Всяка година в деня на ''Свети Дух'' (22 май, по стар стил) се покорява Лясковския връх, прави се курбан за здраве, плодородие и дъжд. Там се намира мегалитно светилище Ляски връх на южните склонове на Пирин планина на надморска височина 1500 m и представлява естествена скална яма-жертвеник.

Традиционните ритуали включват жертва на черен овен при изгрев слънце над скалната яма-жертвеник.

В нея задължително изтича кръвта на жертвеното животно, където се пуска като дар и черното руно на овена, а също монети и обредни хлябове.

Правят се възлияния с остатъка от обредната храна, която не може да се изнася извън ообсега на светилището. Изпълнява се и ритуално хоро със змиевидна стъпка и форма около ямата жертвеник.

Святото място – около дупката, е осеяно на този ден с десетки запалени свещи и много пролетни цветя, които обграждат икона на Св. Богородица.

Жените, които участват в ритуалите на върха пеят стара народна песен посветена на култовото място: „Ой, миленки Свети Духо, кога гръмнеш, кога тряснеш, всичка се земя затриса...“

Древното име на Ляски връх е Св. Дух (Бориката) така е отбелязан в старите карти на Пирин планина.

Преданието гласи, че в далечното минало жителите на с.Старо Ляски, разположено на източния склон на върха, издигали в култ вековните дървета и високата планина.

Наличието на голяма дупка на самия връх (тя всъщност е карстова форма, наречена „понор“) дало основание на хората да вярват, че именно тук е обиталището на Светият Дух.

От неговата воля според легендите зависели капризите на природата – дъжд, суша, студ, жега, и съответно годишната реколта и поминъкът.

На ритуала се събират жителите на всички околни села Ляски, Мосомище, Копривлен, както и от гр. Гоце Делчев.


При избухването на Балканската война в 1912 година тринадесет души от Ляски са доброволци в Македоно-одринското опълчение.

Всички в селото са източно православни християни.

Културни и природни забележителности
* Църква „Свети Георги“ в Старо Лески (в селото е останала само църквата).
* Църква „Свети Димитър“ в Ново Лески - новопостроена.
* Селото има ансамбъл за народни песни и танци, който е известен с Лясковското хоро.
* Ново построен параклис в местността ''Св.Илия''


Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания