''Номинирани'' събития

Нестинарски танци на ''Св.Пантелеймон'' в с.Бродилово
ежегодно събитие

с.Бродилово,Община Царево,Област Бургас

Вашата оценка
5 от 5 гласа
10.08.2021 г. -
10.08.2021 г.


 
Втората събота и неделя на август, ''Св. Панталеймон'' ст. стил - Ежегоден панаир с нестинарски танци.
Фолклорни фестивали и събори
В Бродилово,
където процъфтява селският туризъм, в момента има само четирима нестинари. Цялото село ги знае и ги нарича с малките им имена: Веска, Златко, Георги и Динко. Най-младият - Динко, е учил дълго тайнствата на играта.
Фолклорни фестивали и събори
Преди няколко години по време на празника Св. св. Константин и Елена, когато са най-големите нестинарски игри в Странджа, той получи “прихващане” вид вцепеняване. Това е характерно преживяване за нестинарите, което “им се изпраща”, щом усетят музиката на тъпана със сърцето си.

Поверието за нестинарството гласи, че огънят гони злите духове и болестите и опрощава греховете на хората, които наблюдават ритуала.

През жаравата танцьорите пренасят болни хора. За да се играе в огъня обаче, нестинарите вярват, че трябва да бъдеш избран от св. Константин и св. Елена.

До 12 юли 1914 г. селото е населявано от гърци-нестинари. В къщата на нестинарския старей Георги Глигор имало нарочен нестинарски параклис. След Междусъюзническата война повечето от гърците се изселват и Бродилово е заселено с български бежанци от Източна Тракия.

Църква “Св. Пантелеймон”
Строена е през 1911г., паметник на културата. В момента затворена поради лошото си състояние, в нея се намира един от последните резбовани иконостаси в Странджа, шедьовър на местния резбар, учителя Янис. След 25 години забрава, църквата беше реставрирана с помощи от местни жители и техни потомци, живеещи в Лангада, Мавролефки и Света Елена, в Гърция.

Най-ценни в храма са „нестинарските икони” с дръжки.

През 2009 година на 30 септември нестинарството е вписано официално в представителния списък на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство.
Фолклорни фестивали и събори
“Св. Богородица” (в гориста местност на 3 км южно от селото);
“Св. Петка” – одърче с аязма, 1 км западно от селото;
“Св. Константин” – столнина на висок хълм в края на Бродилово, в западна посока;
“Св. Яни” – одърче с аязмо в гора, на около 1,5 км от селото в северна посока.
Фолклорни фестивали и събори
0590/68215 0889 534395


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg

Фолклорни фестивали и събори
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания