''Номинирани'' събития

Храмов празник на Златноливаденски манастир 'Свети Атанасий'
ежегодно събитие

с.Златна ливада,Община Чирпан,Област Стара Загора

Вашата оценка
4.7 от 7 гласа
18.01.2021 г. -
18.01.2021 г.


 
В обителта свети Атанасий се чества два пъти - на 18 януари, това е датата на последното му завръщане след като е бил 5 пъти гонен от арианите от епископския си пост, и на 2 май - деня на неговата смърт.
Фолклорни фестивали и събори
Обителта „Свети Атанасий“, известна и като "Чирпански манастир", е женски манастир. Издига се на живописен хълм над селото, на десния бряг на Стара река недалеч от вливането й в Марица.
Фолклорни фестивали и събори
Манастирският комплекс включва църква (въстановена в 1961 г.), пещера-постница и аязмо с лековита вода в манастирския двор под нея, стари нереставрирани сгради от 1840 г., нови крила построени по желание на Людмила Живкова в 1979 г.

Тогава е построена новата манастирска сграда в традиционен стил. Със своя мащаб и пространство тя го прави един от най-големите манастири в днешна България. Стара река дели пещерата постница и обителта, а скривалището на Васил Левски е сред монашеските килии.

Манастирът „Св. Атанасий”
се намира на 1 километър южно от село Златна ливада, Чирпанско. Най-ранните манастирски постройки са изградени в средата на XIX век . През 70-те години на XX век е построено ново крило на манастира, дейност, свързвана с името на Людмила Живкова.

До 2009 г. манастирът е женски. Александрийски патриарх Петрос VII, втори в йерархията на източното православие след Вселенския патриарх, идва в 2003 г. в манастира на поклонение пред свети Атанасий. Той донася в подарък иконата на Анастасйий Велики рисувана в Александрия, друга такава икона е подарена от атонски монаси, тук се пази и препис от Реймското евангелие.

Реймското евангелие
Оригиналът е в библиотеката на Реймс, а копието е направено е от наши художници които го даряват на манастира. Това е първото копие на святата книга на български език над която повече от 200 години във вярност към бога и народа са се клели френските крале.

През 2004 г. в медиите се появява информация, че той е най-старият в Европа. Лансира се тезата, че манастирът е основан през 344 г. от свети Атанасий Велики.

На път от Верея за Сардикйският събор той спрял за нощувка и смяна на конете в близката римската крепост. Разбрал, че околното тракийско и готско население е заплашено от епидемия и пропагандата на еретиците Ариани. Той се установил в отстоящата на 300 м пещера - старо тракийско светилище със свещен извор (днешната пещера-постница). Светецът проповядвал на местните хора и им съобщил, че ако построят църква срещу пещерата Господ ще ги избави от епидемията, както и станало. Това много укрепило вярата и упованието в светостта на Атанасий Велики

Тези агиографски данни се свързват с наличието на археологически останки в близост до манастира до с. Златна ливада. Така манастирът на св. Анастасий от житието се идентифицира със съвременния манастир „Св. Атанасий”.

Манастирският комплекс включва няколко сгради, църква , аязмо и постница, разположена на другия бряг на реката в скалист връх . На времето тя е служила за уединение на монасите. Има безспорен археологически материал за съществуването им през Късната античност и Средновековието.

През турското робство последният запазен храм е бил дървен, а в манастира намират подслон Паисий, хайдушки войводи, чутовният Васил Левски и други борци за национална свобода.

Над църковния олтар е иконата на Света Петка
като българска светица. Тя е исторически свързана с манастира - при едно от многобройните му възкресявания през турско е издигнат и неин параклис - по-късно също разрушен. Нейният празник се чества всяка година в манастира на 14 октомври. Манастирът се поддържа и с помощта на труд и пари от доброволци сред близките села и от страната.

Много хора от околността остават на поклонение за два-три дни, други от страната - и за седмица, идват и поклоници от чужбина дори от католически страни като Полша например. Преданията свързват откриването на лечебната сила на водата с траките.
Фолклорни фестивали и събори
Вярващите считат, че водата от аязмото лекува кожни заболявания, подобрява зрението, действа очистително на вътрешните органи и дори повлиява добре туморни заболяваниия, разказват се случаи на прохождане на сакати.

За пещерата също се вярва, че има лечебен ефект.

Телефон: 0896 961151Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания